Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SND pripravilo program k 30. výročiu samostatnej SR

Na snímke Slovenské národné divadlo v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Opera uvedie Svätopluka od Eugena Suchoňa, činohra pripravila klasiku z pera Jána Chalupku Kocúrkovo a balet chystá niekoľko projektov i komponovaný večer Balet SND & SĽUK.

Bratislava 3. januára (TASR) – Tridsiate výročie samostatnej Slovenskej republiky reflektujú vo svojich dramaturgických plánoch všetky tri umelecké súbory Slovenského národného divadla (SND). Opera uvedie Svätopluka od Eugena Suchoňa, činohra pripravila klasiku z pera Jána Chalupku Kocúrkovo a balet chystá niekoľko projektov i komponovaný večer Balet SND & SĽUK. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

"Uvedenie Suchoňovho Svätopluka v réžii Romana Poláka, v hudobnom naštudovaní Martina Leginusa, na scéne Barbory Šajgalíkovej a v kostýmoch Pavla Dendisa nebude tradičnou inscenáciou, otvorí témy, ktoré nás oslovujú aj dnes – o slobode a našich snahách o budúcnosť planéty. Na premiéru opery Svätopluk pozveme do SND na konci februára 2023," ozrejmila Pažítková. Námetom opery sa stala hra Ivana Stodolu z obdobia Veľkej Moravy o vnútornej rozorvanosti vládcu Svätopluka a legende o troch prútoch. Od svojho vzniku je na programe predovšetkým pri slávnostných príležitostiach. Pažítková pripomenula, že fanfáry z prvého dejstva sa stali slávnostnými fanfárami prezidentov SR.

"V dramaturgických plánoch Činohry SND nachádzame tituly, ktoré sa zaoberajú témou amnézie pamäti, bielymi miestami dejín či témou, o aký svet a hodnoty má zmysel zabojovať," informovala. V tomto kontexte činohra uvádza aj hru Kocúrkovo, ktorá podľa Pažítkovej znamenala v histórii slovenského divadla medzník. "Na javisku v réžii Rastislava Balleka bude dianie komentovať sám autor Chalupka sebe príznačným bystrým umom, satirickými postrehmi a inteligentným humorom," priblížila s tým, že aj pri príležitosti výročia SR je čas na zamyslenie sa, kam a akým spôsobom sa vyberieme. Premiéra je plánovaná v sobotu 4. februára.

Niekoľko pripravovaných projektov baletného súboru SND má zas vo viacerých aspektoch podčiarknuť medzinárodný charakter tohto umenia. "Zamerajú sa na hosťovania súborov medzi SND a Štátnym divadlom Košice, ale aj Národným divadlom Brno a na ďalšie uvedenie večera, ktorý osloví slovenských tvorcov v prepojení rôznych umeleckých aktivít," skonštatovala Pažítková. Jedinečnosť odkazu ľudového tanca a jeho akademickú formu bude podľa jej slov dokumentovať komponovaný večer Balet SND & SĽUK obohatený o novú súčasť programu s podtitulom Tancom k sebe.