Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SND si pripomenie herecké majstrovstvo Evy Krížikovej

Na archívnej snímke herečka Eva Krížiková. Foto: TASR/Martin Baumann

Herecké majstrovstvo Evy Krížikovej si národné divadlo pripomenie archívnym záznamom inscenácie hry Aloisa Jiráska Lampáš z roku 1973 v réžii Karola L. Zachara.

Bratislava 29. mája (TASR) - Slovenské národné divadlo (SND) opustilo v posledných rokoch niekoľko nenahraditeľných osobností kultúrnej sféry. Boli medzi nimi aj tri bývalé členky činoherného súboru Eva Krížiková (1934 - 2020), Eva Kristínová (1928 - 2020) a Soňa Valentová (1946 - 2022), s ktorými sa naša prvá divadelná scéna nemohla rozlúčiť na javisku. "Činohra SND sa rozhodla usporiadať spomienkový večer na každú jednu z trojice nezabudnuteľných ženských osobností našich umeleckých dejín," informovala TASR tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková.

Spresnila, že prvý večer bude venovaný Eve Krížikovej. "Znamenitej komediálnej herečke, ale i sugestívnej predstaviteľke výsostne dramatických postáv. V Činohre SND pôsobila od roku 1954 a na ďalších päť desaťročí sa stala ústrednou predstaviteľkou úloh hyperbolizovaných malomeštiačok, svárlivých matrón, zvodných kokiet, ale i starostlivých matiek, pozorných ochrankýň rodinného kruhu," uvádza SND k herečke, ktorá počas kariéry vytvorila na jeho javisku viac ako sto úloh pestrej žánrovej škály a pod režijným vedením erbových osobností slovenskej umeleckej histórie. "Pravidelne spolupracovala ako s nestorom slovenského divadla Jankom Borodáčom, tak i modernými režisérmi Jozefom Budským, Karolom L. Zacharom, Pavlom Hasprom, Petrom Mikulíkom, Ľubomírom Vajdičkom, ale aj ich mladšími nasledovníkmi Romanom Polákom či Michalom Vajdičkom," pripomína Pažítková.

Herecké majstrovstvo Evy Krížikovej si národné divadlo pripomenie archívnym záznamom inscenácie hry Aloisa Jiráska Lampáš z roku 1973 v réžii Karola L. Zachara. V inscenácii okrem Evy Krížikovej v úlohe žiarlivej gazdinej Kláskovej diváci uvidia aj ďalšie legendy Činohry SND - Karola Machatu, Ladislava Chudíka, Viliama Záborského, Ela Romančíka, Michala Dočolomanského, Emíliu Vášáryovú, Betu Poničanovú, Antona Mrvečku, Juraja Slezáčka, Dušana Jamricha a iných.

Hommage á Eva Krížiková sa uskutoční v stredu (31. 5.) o 18.00 h v Modrom salóne v novej budove SND. Večerom bude sprevádzať teatrológ Karol Mišovic. Vstup na podujatie je voľný.