Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 19. jún 2024Meniny má Alfréd
< sekcia Kultúra

SND uvádza premiéru druhej edície projektu Fashion Ballet '23

Na snímke choreografka Hana Vidová počas tlačovej konferencie Slovenského národného divadla (SND) k premiére inscenácie Fashion Ballet ´23 v Bratislave v stredu 21. júna 2023. Foto: TASR Pavel Neubauer

Úvodná miniatúra Inside Out je dielom študentky choreografie Hany Vidovej, spájajúcim kontrast telesnosti a spirituality, sily a krehkosti.

Bratislava 21. júna (TASR) - Balet Slovenského národného divadla (SND) uvedie v piatok (23. 6.) premiéru pokračovania projektu Fashion Ballet. V novej edícii prináša opäť štyri pôvodné miniatúry, v ktorých sa predstavia v tandemoch choreografi a módni dizajnéri. "Som veľmi rada, že po druhý raz máme možnosť uviesť túto inscenáciu, keďže jednou z našich priorít je podpora pôvodnej slovenskej tvorby," uviedla na stredajšej tlačovej konferencii riaditeľka Baletu SND Nina Poláková.

Úvodná miniatúra Inside Out je dielom študentky choreografie Hany Vidovej, spájajúcim kontrast telesnosti a spirituality, sily a krehkosti. "Nie som baletný tanečník, venujem sa skôr technike moderných žánrov. Tento koncept mi prišiel úderný práve preto, lebo baletná technika je taká krásna, ladná elegantná v kontraste s viac animálnou modernou technikou," povedala Vidová. Kostýmový dizajn pre "rozhovor tela a duše v odtieňoch čiernej" na hudbu Dominika Suchého navrhla Andrea Pojezdálová.

Komornú choreografiu ako mierne surreálny obraz štyroch žien, ktoré sa chystajú na honosný večierok vo veľkom štýle, prináša dielo Chic Noir choreografa Ladislava Cmoreja so zmesou tanečných štýlov a divadelnosti. Tanečnú miniatúru odela do štýlových kostýmov módna výtvarníčka Terézia Feňovčíková. "Pre mňa to bola absolútna výzva, musela som si vystúpiť z komfortnej zóny, pretože Lacko Cmorej došiel s jasnou víziou toho, o čom príbeh bude a ako majú tanečníci vyzerať," poznamenala Feňovčíková, ktorej choreograf určil aj farebnosť kostýmov ponorených do čiernej farby noci.

Zrejme najfarebnejšiu tanečnú miniatúru Clique pripravil choreograf Dominik White Slavkovský, spájajúci techniku klasického tanca a súčasné tanečný štýly s dávkou humoru a irónie. Pohybovú fresku, ktorá zobrazuje podoby vzťahu ľudí a módy, odela do svojho štýlu módna návrhárka Lenka Sršňová.

Na snímke vľavo choreograf Martin Winter a riaditeľka Baletu Slovenského národného divadla (SND) Nina Poláková počas tlačovej konferencie SND k premiére inscenácie Fashion Ballet ´23 v Bratislave v stredu 21. júna 2023.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Záverečná miniatúra BezsLovE je podľa choreografa Martina Wintera a módneho dizajnéra Marcela Holubca W autorským manifestom o význame slobody, potrebe tolerancie a rešpektu k individualite každého človeka. "Spojila nás hudba od Maxa Richtera. Jedna skladba bola o vtákoch. Potom nás zasiahla vec, ktorá sa udiala tu v Bratislave. Prišli o život dvaja chlapci a to bol veľmi silný moment, čo celé narušil a linka sa posunula úplne niekde inde," prezradil Holubec.

"Tento projekt je o posúvaní hraníc v zmysle vnímania baletu ako žánru, ktorý stavia na klasickom odkaze, baletná technika sa tu dosť posúva dopredu a experimentálnejších polôh. Zároveň je to aj posúvanie vnímania a otvárania nových tém," uviedla dramaturgička Eva Gajdošová s tým, že lajtmotív poslednej choreografie inšpirovaný smrťou dvoch nevinných ľudí v Teplárni je v každej zo štyroch choreografií Fashion Ballet '23. "Je to o tom, že potreba tolerancie a rešpektu jedného voči druhému je dôležitá," akcentovala Gajdošová.