Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

SND vracia na scénu operné diela Sedliacka česť a Komedianti

Na archívnej snímke Eva Hornyáková. Foto: TASR - Dano Veselský

Spojenie titulov Sedliacka česť a Komedianti, ktorým sa familiárne vo svete opery hovorí "veristické dvojičky", uviedla po prvý raz v jeden večer Metropolitná opera v New Yorku v roku 1893.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Opera Slovenského národného divadla (SND) počas Veľkej noci vracia na scénu dve jednoaktové operné diela - od Pietra Mascagniho Sedliacka česť a od Ruggera Leoncavalla Komedianti. Uvedie ich na Zelený štvrtok 14. apríla a Bielu sobotu 16. apríla. V réžii Mariána Chudovského, na scéne Otta Šujana a v kostýmoch Petra Čaneckého sa pod taktovkou Jaroslava Kyzlinka s orchestrom Opery SND predstavia Jolana Fogašová, Boldizsár László, Daniel Čapkovič, Terézia Kružliaková, Jitka Sapara-Fischerová, Eva Hornyáková, Aleš Jenis, Maksym Kutsenko a ďalší. TASR o tom informovala Izabela Pažítková, tlačová tajomníčka SND.

"Inscenácia týchto dvoch diel mala na našej prvej scéne premiéru v roku 2006 a naposledy sa uvádzala v roku 2018," pripomenula s tým, že výnimočný návrat operných diel dáva návštevníkom možnosť uplatniť si 10-percentnú zľavu na vstupnom v rámci kampane Vezmi svoju hlavu do divadla. Tou divadlo upriamuje pozornosť na duševné zdravie a na to, že netreba zabúdať na psychohygienu, ku ktorej prispieva vnímanie umenia.

Spojenie titulov Sedliacka česť a Komedianti, ktorým sa familiárne vo svete opery hovorí "veristické dvojičky", uviedla po prvý raz v jeden večer Metropolitná opera v New Yorku v roku 1893. Ich prezentácia má aj na našej prvej scéne veľkú tradíciu, hoci sa stávalo, že jedno či druhé dielo sa objavilo v kombinácii s iným krátkym opusom. Komedianti zavítali do SND už mesiac po konštituovaní našej prvej národnej scény, a to v apríli 1920. "K výnimočným večerom patrí 20. február 1925, keď obidve diela dirigoval v SND sám Pietro Mascagni. Skladateľ sa do Bratislavy vrátil ešte niekoľkokrát a operný súbor SND dirigoval aj na umeleckom zájazde v Prahe," dodala Pažítková.