Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

V stredu bude v Amfiteátri SNG prvýkrát v histórii koncert

Na snímke pohľad na priečelie novej prístavby SNG Foto: TASR/Štefan Puškáš

Floex je pôvodne Tomáš Dvořák – klarinetista, skladateľ, producent a multimediálny umelec z Prahy.

Bratislava 5. mája (TASR) – Už nielen ako Letné kino, ale aj na koncerty sa začne prvýkrát v histórii využívať Amfiteáter Slovenskej národnej galérie (SNG) na Riečnej ulici v Bratislave.

Úvodný koncert českej skupiny Floex sa uskutoční počas štátneho sviatku Dňa víťazstva nad fašizmom v stredu 8. mája.

"Vystúpenie skupiny bude jediné na Slovensku, pretože Floex v tomto roku koncertuje minimálne. Venuje sa komponovaniu a nahrávaniu nového albumu," uviedla pre TASR Daša Dúbravová zo SNG.

Podľa nej je koncert Floex komplexným audiovizuálnym zážitkom, hudbu dopĺňajú kresby Veroniky Vlkovej. Skupina sa predstaví v štvorčlennej koncertnej zostave. Okrem ústrednej postavy Floexu Tomáša Dvořáka sú to speváčka Sára Vondráčková, klarinetista Jirka Javůrek a bubeník Marián Petržela.

Floex debutoval v roku 2001 albumom Pocustone, ktorý v tom čase spájal ešte izolované štýly ako nu-jazz, elektronika a súčasná vážna hudba. Za album dostal výročnú hudobnú cenu Anděl. Pocustone sa dostal aj do krátkeho zoznamu najdôležitejších českých albumov desaťročia. V roku 2011 Floex vydal druhý album Zorya, na ktorom ďalej skúmal možnosti prepájania akustickej a elektronickej hudby. "Napriek výraznej inšpirácii minimalizmom je Zorya Floexovým najenergetickejším dielom," dodala Dúbravová.

Floex je pôvodne Tomáš Dvořák – klarinetista, skladateľ, producent a multimediálny umelec z Prahy. Kľúčovým nástrojom v jeho tvorbe je klarinet. Je zásadný nielen z pohľadu inštrumentálneho, ale unikátne aj z kompozičného. Pod vlastným menom Tomáš Dvořák skomponoval a vytvoril hudbu k svetoznámym hrám Samorost II (2006) a Machinarium (2009) pre firmu Amanita Design. Machinarium bol vyhlásený za najlepšiu hudbu k počítačovej hre v roku 2009 v prestížnom hráčskom časopise PC Gamer.

Vstupenky na koncert sú v predpredaji v SNG v limitovanom počte 200 kusov. V prípade nepriaznivého počasia sa koncert uskutoční v Berlinke SNG.