Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

VIDEO: Slovenskú národnú galériu minulý rok navštívilo 128 tisíc ľudí

Na snímke sprava riaditeľka úseku komunikácie a marketingu Slovenskej národnej galérie (SNG) Bohdana Hromádková, vedúca kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia SNG Lucia Gregorová Stach a šéfkurátor Zbierok starého umenia Dušan Buran počas tlačovej konferencie na tému: Novinky a plány SNG na rok 2020 a informácie o návštevnosti, pripravovaných výstavách, prebiehajúcej rekonštrukcii, edičných a ďalších projektoch v domácom aj medzinárodnom kontexte. V Bratislave 30. januára 2020. Foto: TASR – Jakub Kotian

SNG dosiahla návštevnosť 128.000, výstavy v Bratislave videlo takmer 37.000 ľudí

Bratislava 30. januára (TASR) - Expozície a výstavy Slovenskej národnej galérie (SNG) Bratislava si v uplynulom roku prišlo pozrieť takmer 37.000 návštevníkov. Spolu s rôznymi kultúrno-spoločenskými a výchovno-vzdelávacími programami dosiahla celkovú návštevnosť viac ako 47.000 ľudí. Najžiadanejšou výstavou roku 2019 v bratislavskom Esterházyho paláci bola výstava Z akadémie do prírody. Podoby krajinomaľby v strednej Európe 1860 - 1890, ktorú si pozrelo viac ako 10.000 priaznivcov umenia.

Ako ďalej informovala vo štvrtok na neformálnom stretnutí s médiami riaditeľka úseku komunikácie a marketingu SNG Bohdana Hromádková, celková návštevnosť výstav a expozícií, výchovno-vzdelávacích a kultúrno-spoločenských programov v roku 2019 v SNG Bratislava spolu s vysunutými pracoviskami vo Zvolene, Ružomberku, Strážkach a Pezinku predstavuje 128.385 návštevníkov, čo je mierny nárast oproti roku 2018, v ktorom zaznamenali návštevnosť 122.000. Webumenia.sk, ktorý spravuje SNG, dosiahol v roku 2019 návštevnosť 199.000 používateľov.



Medzi úspešné edičné projekty minulého roku patrí publikácia "Prerušená pieseň. Výtvarné umenie v časoch stalinskej kultúrnej praxe 1948 – 1956" venovaná umeniu socialistického realizmu v čase jeho nástupu a najtvrdšieho stalinského obdobia 50. rokov – tzv. sorely. V decembri 2019 k tejto publikácii pribudlo aj druhé slovenské rozšírené vydanie denníkov Ladislava Mednyánszkeho.

Hromádková pripomenula tiež dve veľké akvizície. "Podarilo sa nám vo forme online dražby mimoriadne kvalitný obraz – Portrét neznámeho muža, pripísaný barokovému maliarovi, rodákovi z Pezinka, Jánovi Kupeckému," uviedla s tým, že umeleckú zbierku galérie obohatil aj dar sochára Martina Piačeka, ktorý SNG venoval svoje známe sochárske dielo Najväčšie trapasy slovenskej histórie.



Voľný vstup na výstavy v Bratislave pokračuje aj v roku 2020. Ako informoval šéfkurátor zbierok starého umenia Dušan Buran, v Esterházyho paláci koncom februára otvoria výstavu "LV100. Ladislav Vychodil a scéna 20. storočia" pri príležitosti 100. výročia vzniku slovenského profesionálneho divadla a narodenia scénografa Ladislava Vychodila.



Šéfkurátorka zbierok moderného a súčasného umenia Lucia G. Stach pripomenula, že od začiatku januára je sprístupnená tretia miestnosť experimentálnych expozícií - Archív Júliusa Kollera, ktorý prezentuje kurátorský výber z pozostalosti konceptuálneho umelca. Galéria prinesie tiež výstavu Generácia 909: Reloaded, ktorá "podrobí pojem silnej Generácie 1909 Karola Vaculíka 'novému čítaniu'".

Na jeseň chystá SNG novú verziu výstavného projektu z Galerie hlavního města Prahy Zvuky/ Kódy/ Obrazy: Akustický experiment vo vizuálnom umení, ktorá predstaví prierez dejinami zobrazenia zvuku ako abstraktného fenoménu od doby avantgardy po súčasnosť. "Súčasťou tejto výstavy budú konkrétne akcie, rôzne zvukové performance, akcie umelcov predovšetkým hudobnej scény, čiže pokryjeme performatívny a zvukový materiál, ktorý na Slovensku existuje," povedala pre TASR Bohdana Hromádková.