Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Kultúra

V SNG je dočasná stála expozícia gotického a barokového umenia

Foto: TASR/Martin Baumann

Výstava je rozdelená do šiestich sekcií, v ktorých každú sochu či obraz návštevník pozoruje z inej perspektívy.

Bratislava 17. januára (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) sprístupnila od dnešného dňa vo svojej bratislavskej budove novú dočasnú, niekoľkoročnú stálu expozíciu zo svojich historických zbierok.

Pod názvom Nestex je na prvom poschodí Esterházyho paláca v netradičnom architektonickom a svetelnom riešení a poskytuje prístup k najdôležitejším artefaktom gotického a barokového umenia 14. – 18. storočia.

"Zvažovali sme, či v dôsledku zatvorení všetkých stálych expozícií vo Vodných kasárňach z dôvodu nastávajúcej dlhodobej rekonštrukcie galérie budeme prezentovať náš fond alebo ho zatvoríme do depozitára. Aj keď sa nám výrazne znížili výstavne priestory, rozhodli sme sa pre alternatívne riešenie dočasnej nestálej expozície. V nej verejnosti predstavujeme tie najdôležitejšie veci z našich zbierok z gotiky a baroka," zdôvodnil pre TASR Dušan Buran zo SNG. Spolu s Katarínou Chmelinovou je autorom koncepcie tohto výstavného projektu i 80-stranového katalógového sprievodcu s informáciami o každom diele.

Výstava je rozdelená do šiestich sekcií, v ktorých každú sochu či obraz návštevník pozoruje z inej perspektívy. Prvá sekcia s efektnou úvodnou inštaláciou hláv F.X. Messerschmidta je nazvaná "psychológia, výraz a bolesť". Druhá "typ & indivíduum" je venovaná protikladu, ďalšia je prezentovaná dvojicou "priestor & ilúzia" a "svetlo". Poslednými témami sú "telo & gesto" a "život & smrť".

Podľa generálnej riaditeľky SNG Alexandry Kusej stála expozícia je veľmi vážny žáner v práci galerijnej inštitúcie. Toto je príklad, ako by taká muzeálna expozícia mohla vyzerať.