Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

SNG opäť hľadá stredoškolákov s umeleckým črevom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Témou šiesteho ročníka súťaže je Sloboda voľby. Spôsob stvárnenia témy a výber umeleckého média či prístupu je na voľbe súťažiacich.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Stredoškoláci sa môžu opäť zapojiť do medzinárodnej umeleckej súťaže Máš umelecké črevo?, ktorá ich vtiahne do sveta výtvarného umenia, kreativity a experimentu. Termín podania prihlášok sa končí 30. novembra. TASR o tom informovala Klára Hudáková zo Slovenskej národnej galérie (SNG), ktorá súťaž organizuje v spolupráci s Kunsthalle Bratislava, Stredoslovenskou galériou v Banskej Bystrici a Východoslovenskou galériou v Košiciach.

Organizátori približujú, že súťaž má žiakom i pedagógom ponúknuť príležitosť hlbšie sa oboznámiť so súčasnou umeleckou scénou, s prostredím galérie. "Popritom poskytnúť priestor aj pre ich záujmy, diskusiu či len skúsenosť pracovať v tíme na celoročnom projekte," dodáva Barbora Tribulová zo SNG.

Témou šiesteho ročníka súťaže je Sloboda voľby. Spôsob stvárnenia témy a výber umeleckého média či prístupu je na voľbe súťažiacich. "Je určite užitočné, ak túto tému využijú aj pedagógovia/pedagogičky a zapracujú ju do svojich časovo-tematických a výchovno-vzdelávacích plánov. Ak prejavia záujem, radi im s tým pomôžeme. Stačí nás kontaktovať na adrese umeleckecrevo.sng@gmail.com," hovorí Michaela Kováčová, spoluorganizátorka súťaže.

Tímy žiakov stredných škôl a gymnázií vo veku od 14 do 19 rokov môžu podať prihlášku do 30. novembra na webe umeleckecrevo.sng.sk, kde nájdu aj ďalšie potrebné informácie.

Zapojené tímy do ročníka 2021/2022 budú mať možnosť prezentovať a obhájiť svoje projekty pred odbornou porotou a rovesníkmi. Predsedníčkou poroty je vizuálna umelkyňa, pedagogička a kurátorka Jana Kapelová, ktorá vo svojich projektoch často skúma hranice medzi osobnou slobodou a zaužívanými vzorcami správania v spoločnosti.

Ocenené projekty nainštalujú na výstave finálových prác v SNG v máji 2022, finalisti získajú okrem darčekov aj dekrét v podobe diplomu, ktorý môžu neskôr priložiť k prihláške na vysokú školu. Víťazný tím pocestuje na medzinárodné stretnutie všetkých finalistov zo zapojených krajín, ktoré sa koná každý rok v jednej zo zapojených inštitúcií.

Súťaž vznikla v roku 2009 v Českej republike a od roku 2016 sa jej spoluorganizátormi stali SNG a ďalšie významné inštitúcie susedných krajín.