Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

SNG otvára svoje priestory, pozýva na Avatsýv aj živú maliarsku akciu

Ilustračné foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Svoje brány postupne otvorili aj vysunuté pracoviská SNG okrem Zvolenského zámku, ten sprístupnia 28. apríla.

Bratislava 23. apríla (TASR) – Slovenská národná galéria po postupnom uvoľnení protipandemických opatrení otvára svoje priestory. „Veríme, že pri dodržaní všetkých opatrení si užijete naše aktuálne výstavy vo všetkých pracoviskách SNG po celom Slovensku," oslovuje svojich návštevníkov. Tí v Bratislave si od soboty 24. apríla môžu pozrieť výstavu Avatsýv. Labyrint Erika Bindera aj živú maliarsku akciu Marcela Mališa v átriu Esterházyho paláca, ktorá sa uskutočňuje v rámci projektu Akcia ZET. Na svojich návštevníkov čaká aj Knižnica Nade a Kornela Földváriovcov.

Samostatná výstava Erika Bindera prevedie divákov labyrintom jeho vlastného života a tvorby. Binderov program je mnohovrstevnatý a obsahuje prácu so všetkými médiami od maľby, grafiky, autonómnej aj denníkovej kresby, inštalácie a objektov až po video a intermediálne performancie.

Od novembra minulého roku maľuje v átriu SNG výtvarník Marcel Mališ autorskú repliku strateného diela - svoj nový obraz s pozmeneným názvom VďakyZdanie československého ľudu. Po dlhom období si priaznivci umenia môžu prísť pozrieť, ako sa tvorí monumentálna maľba naživo. Maliarska akcia má byť východiskom pre nový experimentálny žáner - umenovednú výpravu, ktorá zrkadlí premýšľanie o postavení národnej galérie ako vzdelávacej inštitúcie dnes. „Je to miesto kladenia otázok a hľadania odpovedí," dodáva SNG. V projekte "umenovednej výpravy" sa chce okrem situácie v 50. rokoch 20. storočia venovať aj vzťahu propagandy a umenia, hoaxom, budovaniu kultu osobnosti či téme strachu, vzťahu originálu a kópie, problematike autorstva, monumentálnej tvorbe, umeniu na zákazku, mecenášstvu či vnímaniu a chápaniu problematických úsekov našich dejín. Ukončenie projektu autori naplánovali na 27. júna, symbolicky na výročie popravy Milady Horákovej.

Na svojich návštevníkov čaká aj experimentálna expozícia - Knižnica Kornela a Nade Földváriovcov, projekt, ktorého iniciátorom bol spisovateľ a režisér Peter Krištúfek a národná galéria ním rozširuje obvyklé hranice galerijného sveta.

Svoje brány postupne otvorili aj vysunuté pracoviská SNG okrem Zvolenského zámku, ten sprístupnia 28. apríla.