Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Slovenská národná galéria pozýva na veľkú monografickú výstavu

Snímka z otvorenia prvej tohtoročnej výstavy v Slovenskej národnej galérii Marko Blažo - Celý človek v Bratislave 15. februára 2024. Foto: TASR Dano Veselský

Podľa spolukurátorky ide vlastne o dve výstavy v jednom.

Bratislava 15. februára (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) otvára veľkú monografickú výstavu Marka Blaža (1972 - 2021). Výstava Marko Blažo: Celý človek predstavuje celoživotné dielo umelca a dáva možnosť nazrieť aj do procesu jeho tvorby. Rozdelená je do dvoch sál a sústreďuje sa na ikonické i menej známe či doteraz nevystavované diela. "Je pokusom predstaviť bohaté dielo výnimočného umelca v minimalistickej funkcionalistickej schránke," približuje galéria výstavu, ktorá nie je chronologická, "skôr je tvorená samopohybom umelcových opakujúcich sa motívov, v rámci ktorých všetko so všetkým súvisí".

"Je to prvá veľká monografia komplexného diela umelca mladej generácie," uviedla na štvrtkovej tlačovej konferencii Petra Hanáková. Podľa spolukurátorky ide vlastne o dve výstavy v jednom. "V 'nálezisku motívov' predstavujeme prevažne denníkové, 'pracovné' kresby a koncepty umelca. V premostení dávame priestor monumentálnejším realizáciám vrátane black-boxu s imerzným prienikom do hlavy/pracovného komputera Marka Blaža," vysvetľuje Hanáková prístup k dielam košického umelca, ktorý patrí vo svojej generácii k najoriginálnejším.



Marko Blažo zomrel ako 48-ročný v roku 2021. "Je to v pravom slova zmysle umelec postmediálny, pracuje s celou škálou umeleckých médií, na začiatku mediálne experimentuje, robí so žuvačkami, papierovými vystrihovačkami, plastom," približuje Hanáková Blažovu tvorbu v 90. rokoch, keď umelec z Košíc vstupoval až "hviezdne" na scénu ešte počas štúdia. "Niektoré z tých okolností treba pripísať jeho rodinnému zázemiu, synov talent rozpoznali a podporovali od detstva obaja rodičia, tiež výtvarníci," pripomenula spolukurátorka Alexandra Tamásová k umelcovi, ktorý študoval na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení v ateliéri Rudolfa Sikoru, zaujal žuvačkovými "maľbami", rôznymi surreálnymi objektmi a situačnými "hernými" inštaláciami. "Neskôr sa viac uťahuje do svojho sveta, veľa kreslí a kreslené preklápa do väčších formátov, digitálnych printov a malieb, ktoré majú monumentálnu podobu," dodáva kurátorka k umelcovi, ktorý sa po roku 2000 začína intenzívne realizovať v počítači, čo ukazujú mnohé diela vo virtuálnej a digitálnej polohe.

Snímka z otvorenia prvej tohtoročnej výstavy v Slovenskej národnej galérii Marko Blažo - Celý človek v Bratislave 15. februára 2024.
Foto: TASR Dano Veselský


"Dielo Marka Blaža je veľmi intímne, zároveň veľmi prenosné. Nikdy sa nevenoval spoločenským témam, ale cez motívy tam sú. Hovorí o intímnych veciach, ktoré žijeme všetci, o radostiach aj úzkostiach," poznamenala Hanáková k umelcovi, ktorý svoje kľúčové motívy - vlaky/vláčiky, koľajnice, prerezané kapustné hlavy, Ferda Mravca, architektúru, žiletky, archeologické náleziská a vykopávky, rôzne hračky - nikdy neopustil. "Donekonečna ich varioval, vrstvil a aktualizoval," dodáva Tamásová k Blažovej tvorbe, ktorej princípom bolo aj vrstvenie a spájanie často nesúrodých motívov.

Výstava potrvá do 19. mája.