Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

SNG pozýva na Akciu ZET, pripomenie propagandistické dielo z 50. rokov

Na snímke pohľad na priečelie prístavby SNG Foto: TASR/Štefan Puškáš

Projekt otvára živá maliarska akcia výtvarníka Marcela Mališa.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) predstavila vo štvrtok nový experimentálny projekt Akcia ZET, ktorý tvorcovia nazvali umenovednou výpravou. "Pretože nevieme presne, kam nás zavedie," povedala na tlačovej konferencii generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Projekt otvára živá maliarska akcia výtvarníka Marcela Mališa, ktorý bude v átriu Esterházyho paláca v Bratislave maľovať kópiu obrazu Vďakyvzdanie českého a slovenského ľudu generalissimovi Stalinovi.

"Je to veľmi veľké propagandistické dielo z 50. rokov, ktoré je však nenávratne stratené, bolo vystavené iba raz, maľovalo sa vyše dva roky, potom už neexistovalo," priblížila Kusá ikonické dielo socialistického realizmu. V júni 1950 začala na tejto veľkolepej propagandistickej zákazke pracovať trojica výtvarníkov - Jan Čumpelík, Jaromír Schoř a Alena Čermáková ako členovia tvorivého kolektívu Č.S.Č.

Autorskú repliku strateného diela bude Mališ tvoriť priamo v SNG, obraz bude pribúdať priamo pred očami verejnosti. "Budeme nenápadne vysvetľovať, že aj umenie je práca," poznamenala Kusá k akcii, ktorá má byť zároveň pozadím pre rôzne druhy programov, diskusií a iných formátov týkajúcich sa témy propaganda, socialistický realizmus i premostenia do súčasnosti.

Ústredným bodom pôvodného obrazu z 50. rokov je Stalin, vodca totalitného režimu a predstaviteľ kultu osobnosti však na novom obraze namaľovaný nebude. "Jeho miesto necháme prázdne, bude to priestor pre digitálnu interakciu. Toho, kto príde a postaví sa na vyznačené miesto v galérii, naprojektujeme na vyprázdnené miesto," vysvetlila Kusá k monumentálnemu obrazu s rozmermi 8,7 krát 8 metrov a novým názvom Vďakyvzdanie československého ľudu. "Je to obrovské plátno a výzva, v živote som pred väčším materiálom nestál. Teším sa na to, ale cez obavy, posledných 50 - 60 rokov nikto nemá skúsenosť s takýmito obrovskými plátnami v československom priestore," uviedol Mališ. Tvorca ústredného objektu Akcie ZET priznal, že nevie, čo ho čaká, pracovať na "remaku" propagandistického diela bude aj za asistencie vysokozdvižného vozíka. "Absolútne originálnu kópiu by sme ani nevedeli urobiť, pretože ju nemáme urobiť podľa čoho," dodala Kusá k pôvodnému dielu, ktoré sa stratilo.

Okrem maliarskej akcie má byť súčasťou projektu rôznorodý sprievodný program a tiež vydanie prvého česko-slovenského detektívneho príbehu s kunsthistorickou zápletkou, komiksom a historickým ponaučením. Projekt potrvá do júna 2021.



Umenovedná výprava má byť príležitosťou na otvorenie niekoľkých tém. Okrem situácie v 50. rokoch 20. storočia sa má venovať aj vzťahu propagandy a umenia, hoaxom, budovaniu kultu osobnosti či téme strachu, vzťahu originálu a kópie, problematike autorstva, monumentálnej tvorbe, umeniu na zákazku, mecenášstvu či vnímaniu a chápaniu problematických úsekov našich dejín. Ukončenie projektu autori naplánovali na 27. júna, symbolicky na výročie popravy Milady Horákovej.