Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

SNG reaguje novou výstavou na rozmach online kultúry počas karantény

Ilustračné foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

Výstava sa prispôsobí dynamike jej virtuálneho východiska na platforme Slovenskej náhradnej galérie.

Bratislava 6. mája (TASR) – Výstavný projekt „7x7. Sedem slobodných úvah o umení" sprístupňuje vo štvrtok Slovenská národná galéria. Ide o kolektívne dielo jej kurátorov, ktoré reaguje na rozmach online kultúry počas karanténnych opatrení. Výstava na 2. poschodí Esterházyho paláca v Bratislave potrvá do decembra.

Projekt vychádza z cyklu tematických kurátorských článkov sprevádzaných ukážkami diel "7 vecí o..." na online platforme Slovenská náhradná galéria, ktorú SNG iniciovala ako alternatívu k fyzickej návšteve zatvorenej galérie.

„V širšom zmysle reaguje na rozmach online kultúry počas karanténnych opatrení pre pandémiu ochorenia COVID-19 a virtuálne prostredie nečakane využíva ako východisko reálnej výstavy, nielen ako jej doplnok," približuje galéria projekt, ktorý prostredníctvom siedmich mikro výstav ukáže na možnosti, ale aj na limity online kurátorskej práce. „Zároveň ale obsahovo do veľkej miery reflektuje aktuálny stav inštitúcie a spoločnosti," upozorňuje galéria s tým, že za priaznivých okolností bude niektoré kolekcie priebežne meniť. Výstava sa tak prispôsobí dynamike jej virtuálneho východiska na platforme Slovenskej náhradnej galérie.

„Vybratých sedem kolekcií zo spomínaných článkov podrobujeme špeciálnemu 'cross-check-u' – zostavy známe z internetu rekonštruujeme naživo v kolekciách originálov, dominantne zo zbierok SNG. Keďže kolekcií na internete bolo oveľa viac, než je možné vystaviť, a naďalej pribúdajú nové, vo výbere sme uprednostnili historicky prierezové skupiny," popisuje stratégiu pri vytváraní koncepcie výstavy Lucia G. Stach, vedúca kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia SNG.

Návštevníci môžu v jednotlivých výstavných miestnostiach vidieť diela komentujúce rôzne témy či aspekty – Iba oči (Katarína Bajcurová), O zdravotníkoch medzi umelcami (Vladimíra Büngerová), O jedle v galérii (Katarína Kolbiarz Chmelinová), Sedem grafických pohľadov na divadlo (Martin Čičo), Sedem (vz)rúšok o zložitých vzťahoch duše, tela a látky (Lucia G. Stach), Zlato & umenie (Dušan Buran), O uzdravujúcej sile prírody (Lucia Almášiová).