Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

SNG otvára prvú retrospektívnu výstavu Viliama Malíka

Viliam Malík Foto: TASR

Viliam Malík pochádzal z Bratislavy a veľmi skoro sa presadil vo fotoamatérskom hnutí 30. rokov.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Slovenská národná galéria dnes otvára výstavu Viliam Malík 1912 - 2012. Expozíciu 160 fotografií a ôsmich videozáznamov pripravila pri príležitosti nedožitej storočnice jedného z hlavných predstaviteľov modernej fotografie na Slovensku 30. a 40. rokov minulého storočia.

Viliam Malík pochádzal z Bratislavy a veľmi skoro sa presadil vo fotoamatérskom hnutí 30. rokov. Už v roku 1932 sa stal členom Združenia fotoamatérov YMCA, vtedy najvýznamnejšieho fotografického zoskupenia na Slovensku. Organizačné schopnosti uplatnil a väčšiu časť 40. rokov stál na čele masovej organizácie neprofesionálnych slovenských fotografov - Fotozboru KSTL (Klub slovenských turistov a lyžiarov).

"Žil dlhý a plodný život, nebol to autor jednej témy, bol typický fotoamatér, ale ešte v období, keď byť fotoamatérom znamenalo byť veľmi často aj priekopníkom nových vyjadrovacích prostriedkov vo fotografii aspoň na Slovensku pred druhou svetovou vojnou," priblížil Viliama Malíka kurátor výstavy Aurel Hrabušický na dnešnom stretnutí s médiami.

Malíka priťahovala živá dokumentaristická fotografia

Ako ďalej podčiarkol, Malík sa venoval veľmi širokému spektru tém. Od počiatku ho však priťahovala živá dokumentaristická fotografia, zaoberal sa ňou sústavne. "Prvý si uvedomil, že nestačí niekde ísť niečo odfotiť, čo ma zaujme, ale že sa treba k téme sústavne vracať, opakovane sa pozrieť na ňu z inej strany, z časového odstupu," doplnil Hrabušický k autorovi, ktorý od roku 1936 externe spolupracoval s Československou tlačovou kanceláriou ako filmár aj fotoreportér, zaznamenával udalosti v Bratislave a v širšom okolí. Po vzniku slovenského štátu dva roky fotografoval aj pre Slovenskú tlačovú kanceláriu, potom však túto spoluprácu ukončil. Začiatkom 50. rokov sa presťahoval do Vysokých Tatier, venoval sa cestopisne a krajinárskej fotografii a pôsobil tam do odchodu do dôchodku v roku 1974.

"Nebol niečo ako zúrivý fotoreportér, ale bol jeden z tých prvých mobilných autorov, moderných autorov, ktorý vniesol dynamiku do média, ktorým narábal, a nebola to len fotografia, ale aj film," zhodnotil Hrabušický prínos Viliama Malíka, ktorý sa do fotografického diania zapojil (už vyše 80-ročný) aj v 90. rokoch. Priekopník modernej fotografie mal prvú autorskú výstavu až ako 83-ročný (1995), no odvtedy sa jeho dielo už pravidelne vystavuje.

Výstava je prvou retrospektívou fotografickej tvorby

Aktuálna výstava v SNG je prvou retrospektívou fotografickej tvorby Viliama Malíka (21. 11. 1912 - 19. 1. 2012) a prvýkrát sú na nej predstavené aj autorove filmové dokumentárne záznamy dobových udalosti 30. a 40. rokov na Slovensku. Súčasťou dnešnej vernisáže bude predstavenie monografickej publikácie Viliam Malík, ktorú pri príležitosti výstavy autorovej tvorby vydali SNG, Slovart a Photoport.

Výstavu Viliam Malík 1912 - 2012 si môžu priaznivci fotografického umenia a histórie pozrieť v SNG, v Esterházyho paláci na 3. poschodí do 14. júla.