Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Kultúra

SNG sprístupnila vo výstave 7x7 novú kolekciu diel na tému propagandy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Dano Veselský

Popremýšľať nad touto témou aj v spojitosti s dnešným svetom môžu priaznivci výtvarného umenia na 2. poschodí Esterházyho paláca v Bratislave.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) sprístupnila vo výstave "7x7. Sedem slobodných úvah o umení" novú kolekciu diel s mimoriadne aktuálnou témou propagandy. Návštevníkom ju predstavuje prostredníctvom dvadsiatky plagátov zo zbierok grafického dizajnu a plagátu SNG.

"Kolekcia vychádza z článku kurátorky Viery Kleinovej, v ktorom pripomenula komunistickú propagandu preháňajúcu sa v našich luhoch a hájoch v druhej polovici 20. storočia," uvádza galéria. Dodáva, že plagát ako hromadne šírená obrazová a textová informácia sa v priebehu 20. storočia stal svojou enormnou viditeľnosťou vítaným prostredníkom ideologických experimentov. Dnes propagandu zažívame ako hoaxy, dezinformačné kampane či tzv. trollovanie.

Popremýšľať nad touto témou aj v spojitosti s dnešným svetom môžu priaznivci výtvarného umenia na 2. poschodí Esterházyho paláca v Bratislave. Z galerijných zbierok grafického dizajnu a plagátu sú tam v reinštalovanej kolekcii zastúpené diela a autori sorely i normalizácie.