Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

SNG sprístupnila výstavu nových akvizícií s motívom 'ženský hlas'

Na snímke premostenie Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Maliarka Lucia Dovičáková prostredníctvom médií kresby a akvarelu spracúva tému tehotenstva, materstva a úloh ženy v domácnosti ako tradične videných pilierov rodiny a partnerstva.

Bratislava 2. februára (TASR) - Slovenská národná galéria (SNG) sprístupnila v piatok výstavu nových akvizícií do svojich zbierok. "Návštevníci a návštevníčky si budú môcť pozrieť diela od Lucie Dovičákovej, Jany Hojstričovej a autorského kolektívu Kundy Crew," informuje o prezentácii, ktorá je podľa galérie aj príležitosťou predstaviť publiku svoju primárnu funkciu - budovanie zbierkového fondu slovenského umenia. Výstava akvizícií z roku 2023 je podľa galérie len zlomkom diel, ktoré v akvizičnej činnosti obohacujú každý rok jej zbierky.

Galéria ďalej uvádza, že cez každoročné akvizície je možné čiastočne sledovať vývoj slovenského umenia od založenia SNG v roku 1948 až po súčasnosť. "Spoločnou témou prvého tohtoročného výberu je ženský hlas, teda diela autoriek, ktoré sa kriticky, sarkasticky či mimoriadne úprimne vyjadrujú k rôznym mýtom a klišé vlastným názorom, k tradičným obrazom a predstavám o delení rodových úloh v spoločnosti a v domácnosti," vysvetľuje Zuzana Dzurdzíková, manažérka pre publicitu SNG.

Maliarka Lucia Dovičáková prostredníctvom médií kresby a akvarelu spracúva tému tehotenstva, materstva a úloh ženy v domácnosti ako tradične videných pilierov rodiny a partnerstva. Fotografka Jana Hojstričová sériou inscenovaných fotografií ukazuje, ako sa zmení úloha ženy-matky v domácnosti, ak rezignuje na svoje túžby, priania a potreby. "Voľné umelecké zoskupenie Kundy Crew sa prostredníctvom tradičnej výšivky s údernými heslami a upravenými porekadlami vyjadruje k postaveniu a chápaniu potrieb žien v súčasnej, stále prevažne konzervatívnej a patriarchálnej spoločnosti i k aktuálnej politickej situácii," približuje SNG neformálne zoskupenie nahnevaných žien - aktivistických vyšívačiek, ktoré vzniklo v roku 2010. V roku 2014 po prvý raz verejne vystavovali v rámci skupinovej výstavy Unicorn Is More Than Nation v Galérii Knoll vo Viedni a v Budapešti.

Výstava potrvá do 14. apríla.