Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Zásadná rekonštrukcia depozitov SNK dočasne obmedzí výpožičné služby

SNK, archívne foto Foto: TASR

Knižnica ponúka náhradné služby v podobe medziknižničnej výpožičnej služby.

Martin, 13. júna (OTS) – Slovenská národná knižnica (SNK) spúšťa od 1. júla tohto roku komplexnú rekonštrukciu troch poschodí depozitu, na ktorých je uchovávaný slovacikálny konzervačný fond a časť historických fondov. Budova národnej knižnice bola postavená ešte v sedemdesiatych rokoch minulého storočia a jej depozit je v havarijnom a nevyhovujúcom stave. Rekonštrukcia, vďaka ktorej sa zásadne zlepšia podmienky uchovávania knižničných zbierok a SNK sa tak zaradí medzi moderné európske národné knižnice, si vyžiada na istý čas obmedzenie výpožičných služieb.

„Som veľmi rada, že SNK získala finančné prostriedky z národného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív (DIKDA) aj na rekonštrukciu depozitov, ktoré sú vzhľadom na svoj viac ako päťdesiatročný vek v naozaj nevyhovujúcom a žalostnom stave. Hlavným prínosom rekonštrukcie bude lepšia ochrana našich fondov a modernizácia podmienok ich uchovávania a to je výborná správa pre SNK aj pre celé Slovensko. Rekonštrukciu je však, bohužiaľ, možné uskutočniť len za predpokladu vyskladnenia kníh na iné miesto, čo so sebou prináša aj obmedzenie niektorých služieb verejnosti. Po ukončení rekonštrukcie sa knihy vrátia do depozitov a služby verejnosti sa obnovia v plnom rozsahu“, povedala generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

Z troch poschodí SNK je už vysťahovaných 850 tisíc kníh, čo predstavuje 460 ton alebo 16,6 kilometrov dokumentov, do náhradných priestorov v knižnici, ale i mimo nej. Aktuálne je v každom momente v obehu viac ako 3 500 kníh z dôvodu digitalizácie. Preto nie je možné poskytovať výpožičné služby v štandardnom režime.

„Ako náhradnú možnosť ponúka SNK čitateľom zabezpečenie výpožičiek z iných knižníc SR prostredníctvom medziknižničnej výpožičnej služby. To znamená, že čitateľ môže požiadať o výpožičku akejkoľvek knihy, SNK mu ju požičia z inej knižnice, prípadne poskytne informáciu, ktorá iná knižnica na Slovensku ju má,“ vysvetlila generálna riaditeľka.

Počas letných prázdnin sa uzatvorí jediná študovňa Zlatá niť, kde bude prebiehať revízia fondu. V študovni je dlhodobo počas leta nižšia návštevnosť, za oba mesiace júl a august spolu maximálne do 1000 čitateľov. Služby tejto študovne budú od 1. septembra opäť fungovať v štandardnom režime. Ostatné študovne budú fungovať bez obmedzenia. Výskumnej práce vedcov a bádateľov sa tak obmedzenie poskytovania absenčných výpožičných služieb pre verejnosť nedotkne.

Z viac ako 5 miliónov obyvateľov Slovenska sa táto zmena dotkne okolo 10 tisíc čitateľov - taký je počet tých čitateľov, ktorí si za posledný rok vypožičali aspoň 1 knihu. „V prípade otázok sme našim čitateľom k dispozícii na emaili spytajtesakniznice@snk.sk. Doteraz nemáme od čitateľov žiadne negatívne ohlasy, všetci chápu, že pre nich SNK stále zostáva miestom, kde môžu nájsť informácie, ktoré potrebujú,“ vysvetlila riaditeľka odboru Služby SNK Darina Janovská.

Čiastočné obmedzenia niektorých služieb knižnice z prevádzkových dôvodov nie sú ničím výnimočným, SNK bola v minulosti napríklad dokonca úplne uzatvorená kvôli zákonnej revízii knižničného fondu, a to od 1. 7. do 31. 12. 1990. SNK preto považuje za potrebné dôrazne dementovať nepravdivé informácie, ktoré v súvislosti s obmedzením výpožičných služieb podsúva verejnosti a médiám bývalý generálny riaditeľ SNK, ktorý odstúpil z funkcie pred viac než 2 rokmi. „Je mi veľmi ľúto, že bývalý generálny riaditeľ SNK Dušan Katuščák neustále nepravdami a polopravdami útočí na SNK, ako aj na národný projekt Digitálna knižnica a digitálny archív a neuvedomuje si obrovský prínos tohto projektu pre budúcnosť národnej knižnice“, dodala Katarína Krištofová.