Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Historické múzeum chce pomôcť učiteľom a rodičom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Múzeum pripravuje videoprezentácie súčasných výstav.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum sprístupňuje postupne svoje aktuálne výstavy a zbierkové predmety v online prostredí. Pod heslom #muzeumkvamdomov zverejňuje na internete predmety aktuálnych výstav spolu s ich príbehom.

"Čím sú zaujímavé a jedinečné, alebo ako sa dostali do zbierok múzea," TASR o tom informovala Andrea Litváková zo SNM - Historického múzea, ktoré ďalšími zbierkovými predmetmi pripomína aj aktuálne výročia.

Múzeum pripravuje videoprezentácie súčasných výstav. Ako prvá je prezentovaná expozícia Dejiny Slovenska. Stredovek. Postupne budú sprístupnené výstavy N89 – Cesta k slobode alebo Kelti z Bratislavy. Najvýznamnejšie predmety expozície Dejiny Slovenska sprístupnilo múzeum špeciálnymi videami určenými (nie len) pre nepočujúcich. "Na viac ako 20 videách sa dozvedia napríklad o zápone opaska s keltským portrétom, vzácnom medailóne Faustíny, manželky cisára Marka Aurélia, zlatom náramku zo Zohora alebo neskorogotickom oltáre z Palúdzky," priblížila Litváková.

Pre najmenších pripravilo múzeum Obrazovú abecedu. Prostredníctvom obrazov z múzejných zbierok sa môžu učiť hravou formou písmená.

"Pre menšie deti múzeum pripravuje audio rozprávky inšpirované skutočnými príbehmi, ktoré poznáme z písomných prameňov o uhorských panovníkoch. Sú narozprávané detským hlasom a budú hovoriť o kráľoch z jednotlivých rodov," vysvetlila s tým, že pre žiakov a učiteľov základných a stredných škôl zverejnilo múzeum podklady z múzejnej pedagogiky - pracovné listy a metodiky vzdelávacích programov. "Na webe sú i podklady zo starších výstav, ktoré sú stále aktuálne vo vzdelávacom procese. Vzdelávacie programy nadväzujú na učebné osnovy škôl a sú pripravované múzejnými pedagógmi v spolupráci s učiteľmi škôl ako aj s pracovníkmi Metodicko-pedagogického centra a Štátneho pedagogického ústavu. Sú určené predovšetkým k predmetom dejepis, vlastiveda, dejiny umenia a náuka o spoločnosti," uzavrela Litváková.