Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Historické múzeum si pripomína výročie požiaru Bratislavského hradu

Na snímke Bratislavský hrad, v ktorom sídli Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum v Bratislave. Foto: TASR Jaroslav Novák

Bratislavský hrad vyhorel 28. mája 1811.

Bratislava 25. mája (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) - Historické múzeum si v máji pripomína 212. výročie vyhorenia Bratislavského hradu. Pri tejto príležitosti pripravilo mimoriadne odborné komentované prehliadky reprezentačných priestorov Národnej rady (NR) SR na Bratislavskom hrade. TASR o tom informovala vedúca Centra múzejnej komunikácie SNM Zuzana Vášáryová.

Bratislavský hrad vyhorel 28. mája 1811. "Tesne pred svitaním z nevyspytateľných príčin vypukol na viacerých miestach oheň, ktorý čoskoro zachvátil strechu až tak, že táto kolosálna budova bola naraz celá v plameňoch," pripomína SNM písomnú zmienku o požiari vo vtedajšom periodiku Pressburger Zeitung. Dodáva, že na takmer 150 rokov sa z hradu stala ruina. V polovici 20. storočia prešiel hrad rozsiahlou rekonštrukciou. Posledná rekonštrukcia v rokoch 2008 až 2011 prinavrátila hradu podobu z čias panovania Márie Terézie.

Reprezentačné priestory uhorskej kráľovnej Márie Terézie v súčasnosti využíva NR SR. "Na výročie požiaru, v nedeľu 28. mája, budú priestory sprístupnené a návštevníkov nimi prevedie riaditeľ SNM – Historického múzea Peter Barta," avizujú organizátori podujatia. Jeho súčasťou je aj premietanie fotografií starej Bratislavy v spolupráci s komunitou Bratislava a jej Premeny.

Múzeum dodáva, že vzhľadom na veľký záujem zo strany verejnosti a obmedzenú kapacitu podujatia plánuje prehliadky reprezentačných priestorov NR SR pravidelne opakovať.