Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

SNM vyčerpalo celkový čistý výnos zo zbierky na obnovu Krásnej Hôrky

Na archívnej snímke z 25. septembra 2020 hrad Krásna Hôrka. Foto: TASR - František Iván

SNM vyčerpalo výnos vyše 180.000 eur zo zbierky na obnovu hradu Krásna Hôrka

Bratislava 27. januára (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) vyčerpalo celkový čistý výnos z verejnej zbierky na ochranu národnej kultúrnej pamiatky hradu Krásna Hôrka. Ku koncu roka 2021 tak minulo všetky financie z bankového účtu vo výške 180.523,39 eura. TASR o tom informovala vedúca centra múzejnej komunikácie Zuzana Vášáryová. Dodala, že po potvrdení vyúčtovania zbierky Ministerstvom vnútra (MV) SR považuje múzeum zbierku za ukončenú.

"Čistý výnos bol použitý výlučne na obnovu hradu Krásna Hôrka, a to najmä na reštaurátorský výskum, obnovu hradnej kaplnky a na odborné ošetrenie, najmä reštaurovanie zbierkových predmetov zo zbierkového fondu hradu, na transport pozostatkov barónky Žofie Serédyovej Andrássyovej (vrátane poistenia), ako aj na transport nadrozmerných zbierkových predmetov a nákup reštaurátorského a konzervátorského materiálu," priblížila Vášáryová.

Náklady spojené s konaním verejnej zbierky podľa jej slov znášalo SNM výlučne z vlastného rozpočtu. SNM sa zároveň poďakovalo všetkým, ktorí do zbierky prispeli a podporili obnovu kultúrneho dedičstva.