Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Sochár Kulich presťahuje svoje diela z Bratislavy do rodnej obce

Socha Svätopluka na Bratislavskom hrade, ktorej autorom je Ján Kulich, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Expozíciou so stovkami diel Ján Kulich priláka mnohých návštevníkov a turistov, myslí si prednostka obecného úradu Pavlendová.

Zvolenská Slatina 1. októbra (TASR) - Sochár Ján Kulich (1930) plánuje svoje celoživotné dielo presťahovať z Bratislavy do rodnej Zvolenskej Slatiny. V samotnom centre dediny už odkúpil dom, ktorý začal v týchto dňoch rekonštruovať.

Dom i pozemok, na ktorom leží, predala Kulichovi obec. "Nebolo to za komerčnú cenu, ale ani za symbolickú. Sme radi, že expozícia so stovkami jeho diel bude v našej obci, čo bude určite lákať mnohých návštevníkov a turistov," povedala TASR prednostka obecného úradu Anna Pavlendová.

V dome bola kedysi policajná stanica, neskôr sa v ňom schádzali dôchodcovia. V uplynulých rokoch bol objekt ale prázdny a chátral. Stavebná firma, ktorú si umelec najal, už čiastočne zložila z objektu krov a starú krytinu.

Podľa slatinskej prednostky expozícia s dielom Jána Kulicha by sa mohla otvárať už na budúci rok. Budú v nej údajne sústredené stovky diel z umelcovho ateliéru a skladu v Bratislave.

Kulich je predstaviteľom realisticko-formalistickej línie v slovenskom sochárstve. Vo svojej počiatočnej tvorbe čerpal hlavne z ľudových motívov. Ako popredný funkcionár bol úzko spojený s bývalým socialistickým režimom. Známe sú jeho sochy partizánov a milicionárov. K najzámejším dielam uplynulých rokov patria sochy Juraja Jánošíka v Terchovej či Svätopluka na Bratislavskom hrade.