Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Sochára Štefana Belohradského predstavuje retrospektívna výstava

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Výstava z tvorby sochára, monumentalistu, pedagóga, kresliara i grafika vytvára ucelenú prezentáciu života a diela tohto slovenského umelca s medzinárodným presahom.

Trnava 27. mája (TASR) - Štefan Belohradský: Sochár – konštruktér je názov novej výstavy Galérie Jána Koniarka v Trnave. V Synagóge - Centre súčasného umenia bude do 4. júla predstavovať slovenského výtvarníka, kurátorkou je umelcova manželka, teoretička umenia Ľuba Belohradská.

Výstava z tvorby sochára, monumentalistu, pedagóga, kresliara i grafika vytvára ucelenú prezentáciu života a diela tohto slovenského umelca s medzinárodným presahom. Projekt je retrospektívnym náhľadom do autorovej tvorby, týkajúcej sa jeho komorných i monumentálnych diel. Rovnako je vyústením dlhodobejšej vedecko-výskumnej činnosti Ľuby Belohradskej, saturujúcej význam tvorby jej manžela Štefana Belohradského.

Diela Belohradského (1930 - 2012) boli významným reprezentačným artiklom česko-slovenského umenia v zahraničí. Zúčastnil sa na výstavách v Turíne 1967, Paríži 1968 i na Expo v Osake v roku 1970, v rámci ktorého prezentoval monumentálnu realizáciu Slnko nádeje. Rovnako je autorom mnohých komorných plastík a monumentálnych realizácií na území Slovenska, v ktorých je zreteľný jeho invenčný výtvarný jazyk založený na redukcii formy, multiplikácii a kinetizme.

Hudobnú kulisu tvorí hudba skladateľa a hudobníka Martina Burlasa.