Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Sophia Lorenová vyhrala 40-ročný spor s daňovým úradom

Sophia Lorenová Foto: TASR/AP Photo

Herečka označila svoje víťazstvo v dlhoročnom spore za zázrak.

Rím 24. októbra (TASR) - Talianska herečka Sophia Lorenová vyhrala po 40 rokoch súdny spor s talianskym daňovým úradom, ktorý jej v roku 1974 vypočítal podľa nej neprávom vysokú daňovú sadzbu.

Najvyšší súd v Taliansku sa stotožnil s názorom účtovníkov 79-ročnej hviezdy strieborného plátna, ktorí žiadali, aby zaplatila daň z príjmu vo výške len 60 percent, v prepočte z vtedajšej meny - líry - približne 276.000 eur, namiesto 70 percent vytýčených daňovým úradom.

Právni zástupcovia poškodenej herečky, ktorá žije striedavo v Ženeve a v Neapole, podľa agentúry Reuters označili proces za "kafkovský". Lorenová označila svoje víťazstvo v dlhoročnom spore za zázrak.

Rímska rodáčka, držiteľka mnohých ocenení vrátane Oscara z roku 1961, mala v minulosti viaceré spory s daňovými úradmi. V roku 1982 dokonca strávila 17 dní v ženskej väznici v južnom Taliansku po dohode o vine a treste so súdom za to, že nepodala daňové priznanie. Lorenová vinila svojho účtovníka z nedbanlivosti pri podávaní priznania.