Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

SOZA je na Slovensku už 100 rokov

Na archívnej snímke Matúš Jakabčic. Foto: TASR/Andrej Galica

Počas svojej storočnej činnosti spracovala SOZA stovky tisíc nahlášok hudobných diel slovenských autorov a aktuálne má uzatvorených 114 medzinárodných zmlúv v 125 krajinách.

Bratislava 1. marca (TASR) - V roku 2022 si Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (SOZA) pripomína významné jubileum, 100 rokov od svojho založenia. SOZA vznikla 2. októbra 1922 ako slovenská filiálka českého Ochranného združenia, od ktorého sa odčlenila v roku 1939.

Zakladajúcimi členmi vtedajšieho ochranného družstva boli významné osobnosti kultúrneho života, a to Mikuláš Schneider-Trnavský, Eugen Suchoň, Alexander Moyzes, Gejza Dusík, Ján Valašťan-Dolinský, Ľubomír Kupčok, Vojtech Hudec, Miloš Ruppeldt, Ján Krasko a iní.

„Mená týchto zakladateľov ukazujú, že SOZA vznikla z iniciatívy autorov, ktorých tvorbu SOZA dodnes chráni a prostredníctvom ich dedičov aj zastupuje,“ hovorí predseda Dozornej rady SOZA Matúš Jakabčic.

SOZA vznikala v období, keď sa formovali na území Slovenska viaceré dôležité kultúrne inštitúcie, medzi nimi Slovenské národné divadlo (1919) či Slovenský rozhlas (1926). Za sto rokov SOZA prešla mnohými právnymi i ekonomickými zmenami, ku ktorým patrila predovšetkým zmena právnej formy na občianske združenie v roku 1992.



Koncom roka 1939 mal vtedajší Slovenský autorský zväz 43 členov a 102 zastupovaných autorov. „Dnes je toto číslo mnohonásobne väčšie. SOZA k dnešnému dňu zastupuje viac ako 3100 domácich autorov a prostredníctvom bilaterálnych zmlúv milióny autorov zo zahraničia,“ uviedol Ľubomír Burgr, predseda predstavenstva SOZA.

Na archívnej snímke predseda predstavenstva Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) Ľubomír Burgr.
Foto: TASR – Jakub Kotian


Počas svojej storočnej činnosti spracovala SOZA stovky tisíc nahlášok hudobných diel slovenských autorov a aktuálne má uzatvorených 114 medzinárodných zmlúv v 125 krajinách. Na území Slovenska zastupuje autorov, upravovateľov, aranžérov hudby i autorov textu a vydavateľov a na základe ich poverenia realizuje pre nich výbery a vykonáva im administratívny, právny i ekonomický servis.

„Najväčší míľnik sa udial po revolúcii v roku 1992, keď sa SOZA transformovala na občianske združenie. Treba si uvedomiť, že SOZA v dobách pred revolúciou bola úplne iná organizácia, ako je dnes. Od tej doby funguje štandardným spôsobom, ktorý je v európskom priestore úplne bežný a odvtedy ochraňuje práva autorov prostredníctvom bilaterálnych zmlúv, vlastne chráni všetkých autorov z celého sveta na území Slovenska,“ doplnil pre TASR Jakabčic.