Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

SOZA oslávi slávnostným galavečerom 100. výročie založenia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

SOZA vznikla 2. októbra 1922 ako slovenská filiálka českého Ochranného združenia, od ktorého sa odčlenila v roku 1939.

Bratislava 6. októbra (TASR) - Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) oslávi slávnostným galavečerom 100. výročie svojho založenia. Podujatie s podtitulom Storočie slovenskej tvorby sa uskutoční v stredu 12. októbra v budove Slovenského rozhlasu. Záštitu nad galavečerom prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

SOZA vznikla 2. októbra 1922 ako slovenská filiálka českého Ochranného združenia, od ktorého sa odčlenila v roku 1939. Patrí k najstarším kultúrnym organizáciám na Slovensku a počas svojho storočného pôsobenia stála pri formovaní slovenskej hudobnej kultúry. "Cieľom galavečera nie je len osláviť naše jubileum, ale zároveň poukázať na rozmanitosť slovenskej hudby a proces jej formovania za uplynulých 100 rokov," hovorí predseda Dozornej rady SOZA Matúš Jakabčic.

Zakladajúcimi členmi zväzu boli osobnosti kultúrneho života ako Mikuláš Schneider-Trnavský, Eugen Suchoň, Alexander Moyzes či Gejza Dusík. Koncom roka 1939 mal vtedajší Slovenský autorský zväz 43 členov a 102 zastupovaných autorov. "Dnes je toto číslo mnohonásobne väčšie a SOZA reprezentuje milióny zahraničných autorov a viac ako 3100 domácich autorov. Práve slovenskí autori, ktorých práva chráni, budú hlavnými účinkujúcimi galavečera," priblížil PR a media konzultant autorskej organizácie Juraj Čurný. Na podujatí vystúpia umelci a zároveň členovia zväzu ako Katarína Knechtová, Peter Lipa, Pavol Hammel s Collegium musicum, Katarzia, Andrea Bučko, Celeste Buckingham, Kristína Mihaľová či Lukáš Adamec. "SOZA je autorská organizácia. Vytvorili ju autori, a tí sú preto najdôležitejšou časťou celého galavečera," dodal predseda predstavenstva SOZA Ľubomír Burgr.

Na rozmanitosť slovenskej hudby bude popri autoroch poukazovať aj hudobná dramaturgia podujatia. Podľa organizátorov sa bude okrem iného vyznačovať žánrovou pestrosťou. "Diváci si vypočujú hudbu slovenských hudobných legiend, akými boli Eugen Suchoň, Svetozár Stračina či Miroslav Žbirka," avizuje Čurný s tým, že na podujatí vystúpia aj slovenskí interpreti v sprievode Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod vedením dirigentky Michaely Rózsa Růžičkovej. Na podujatie prijala pozvanie aj Vojenská hudba Ozbrojených síl SR.

Záznam z galavečera odvysiela RTVS 22. októbra na Dvojke.