Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Speváčka a skladateľka Jana Andevska prichádza s novými Vianocami

Jana Andevska. Foto: Jana Andevska

Sviatočné chvíle v autorke vyvolávajú atmosféru lásky, odpustenia a medziľudského zblíženia, ale hlavne prinášajú myšlienky z detstva a rozprávkové dni, ktoré ju inšpirovali k tvorbe a vydaniu CD.

Trnava 16. decembra (TASR) - Slovenská speváčka, hudobníčka a skladateľka Jana Andevska prichádza s novým albumom Vianoce. Prináša v ňom popri vlastnej tvorbe aj známe popové skladby, koledu i juhoslovanskú ľudovú pieseň. Ako uviedla pre TASR, väčšinu hudobných nástrojov, ako gitara, husle, klavír či rolničky a ďalšie, nahrala sama v domácom štúdiu.

„Vianočný album je srdcom vyprodukovaný, zaranžovaný, nahratý a naspievaný,“ uviedla Andevska. Sviatočné chvíle v autorke vyvolávajú atmosféru lásky, odpustenia a medziľudského zblíženia, ale hlavne prinášajú myšlienky z detstva a rozprávkové dni, ktoré ju inšpirovali k tvorbe a vydaniu CD.



Trnavská rodáčka, klasicky vyštudovaná huslistka s macedónskymi koreňmi, študovala na Konzervatóriu a Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Po presťahovaní do New Yorku získala magisterský diplom v hre na husliach. Krátko nato tam vystupovala s komornými a symfonickými orchestrami v priestoroch ako Carnegie Hall a Lincoln Center. Neskôr začala vystupovať s vlastnými skladbami. Bola súčasťou albumu Radio Retaliation, ktorý bol nominovaný na cenu Grammy.

Po návrate na Slovensko pokračovala v tvorbe vlastných skladieb. Spolupracovala so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu, nahrala soundtracky pre dva filmy a sólovo sa predstavila na koncertoch a festivaloch ako Colours of Ostrava, Pohoda a mnohých iných. V roku 2017 vyšiel jej album Bright Avenues. Okrem vlastnej tvorby pôsobí aj ako pedagóg, jej zverenkyňa Mária Valentová sa v októbri tohto roka stala vo svojej kategórii víťazkou svetového finále prestížnej speváckej súťaže Sanremo junior v Taliansku. Zároveň získala aj cenu poroty.