Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Spevácky zbor Apollo úspešne reprezentoval Slovensko na Sicílii

Na snímke spevácky zbor Apollo z Bratislavy. Foto: Spevacky zbor Apollo/Facebook

Spevácky zbor zameriava svoj repertoár na súčasnú sakrálnu a ľudovú slovenskú zborovú tvorbu.

Bratislava 16. júla (TASR) - Spevácky zbor Apollo z Bratislavy získal na júlovom festivale Incanto Mediterraneo 2019 v sicílskom meste Milazzo strieborné pásmo. Obstál tak v konkurencii 15 zborov z rôznych kútov sveta. Účasť zboru na festivale podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia. TASR o tom informoval za súbor Július Žatko.

"Festivalu sa zúčastnilo 15 speváckych zborov z Austrálie, Grécka, Slovenska, Švajčiarska, Ruska, Litvy, Slovinska a Talianska. Súťažili v dvoch kategóriách. V kategórii Incanto Mediterraneo Trophy spevácky zbor získal strieborné pásmo. V kategórii Musica Sacra sa umiestnil na treťom mieste," spresnil.



Ako doplnil, zbor získal veľký úspech aj počas festivalového koncertu slovenských zborových ľudových piesní v úpravách hudobných skladateľov, akými sú napríklad Eugen Suchoň či Ivan Hrušovský.

Spevácky zbor zameriava svoj repertoár na súčasnú sakrálnu a ľudovú slovenskú zborovú tvorbu. Naštudoval a interpretoval rozsiahle skladby od slovenského skladateľa Pavla Kršku (Stabat Mater,  Rekviem, Te Deum, Missa Solemnis). Súčasťou repertoáru zboru je aj sakrálna zborová tvorba z obdobia gregoriánskeho chorálu, renesancie, romantizmu a súčasnosti, rovnako ako ľudové piesne a koledy v zborovej úprave.



Zbor usporadúva benefičné koncerty v prospech detskej onkológie. Spolupracuje so sólistami Hudobnej fakulty Vysokej školy múzických umení (VŠMU), ako aj so zahraničnými zbormi. Vznikol v roku 1995 ako vysokoškolský zbor, v ktorom spievali študenti z celého Slovenska študujúci na vysokých školách v Bratislave. Je tiež spoluorganizátorom festivalov zborovej hudby v Bratislave.