Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Spevák Dušan Grúň dnes oslavuje 70. narodeniny

Spevák Dušan Grúň ilustračné foto Foto: TASR/Alojz Prakeš

Svoju popularitu si udržal aj vďaka častému účinkovaniu v televíznych zábavných a hudobných programoch.

Bratislava 26. mája (TASR) – Spevák Dušan Grúň (*26.5.1942) oslavuje dnes 70. narodeniny. Rodák zo Žiliny maturoval v roku 1959 v Košiciach, jeho ďalšie kroky viedli na Vysokú školu hutnícku do Ostravy. Tam začínal s hudbou, v amatérskej kapele hral na trúbke a trombóne, nikto v kapele však nechcel spievať, tak to skúsil Dušan.

V roku 1963 nastúpil do profesionálneho orchestra Iva Pavlíka. S ním nahral aj prvé rozhlasové a gramofónové snímky. Chvíľu sa rozhodoval medzi populárnou hudbou a džezom, spieval s Ostravským rozhlasovým orchestrom aj s orchestrom Rudolfa Sochora. Na spoluprácu v tej dobe ho prizval aj Tanečný orchester Československého rozhlasu s dirigentom Karlom Krautgartnerom.

Od mája 1965 bol členom a spevákom orchestra Juraja Velčovského. Prvými hitmi s týmto orchestrom boli skladby Hrmí a Starý rodný dom, v origináli Green, Green Grass Of Home speváka Toma Jonesa. Úspešné bolo pre neho obdobie od roku 1968, keď nahral väčšinu svojich hitov, Butterfly, Plavovláska, Kde si bola, keď tu hrmelo, Malvína či Synček neplač. V roku 1973 mu vyšla prvá LP platňa Dušan Grúň.



Svoju popularitu si udržal aj vďaka častému účinkovaniu v televíznych zábavných a hudobných programoch. V 90. rokoch oživil éru slovenskej populárnej piesne Ivan Krajíček s hudobno–zábavným programom Repete, v ktorom účinkoval aj dnešný jubilant. V roku 2006 vyšla kompilácia jeho najväčších hitov 20 NAJ. V týchto dňoch pripravuje nový album Dušan Grúň spomína na Franka Sinatru.