Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Spevák James Blunt vydáva album Moon Landing

James Blunt Foto: TASR/AP

Novinka Moon Landing by mohla byť jeho návratom na výslnie.

Bratislava 17. októbra (TASR) – Britský spevák James Blunt prichádza so štvrtým štúdiovým albumom, ktorý dostal názov Moon Landing. Vyjde už v piatok 18. októbra. TASR informovala PR manažérka spoločnosti Parlophone Music Renáta Tomášová.

James Blunt na seba upriamil pozornosť v roku 2004, keď debutoval s platňou Back To Bedlam. Singel You're Beautiful sa stal pomyselnou hymnou roku a Blantovi vyniesol päť nominácii na Grammy. Poslucháčov zaujal Bluntov charizmatický prejav, jeho vzhľad aj romantický príbeh vojaka, nasadeného v Kosove. S ďalšími albumami sa Bluntovi už tak nedarilo, ale aj napriek tomu si udržal popularitu a záujem poslucháčov. Novinka Moon Landing by mohla byť jeho návratom na výslnie.

"Toto je album, aký by som najskôr nahral, keby sa z Back to Bedlam nestal celosvetový hit," tvrdí Blunt. Po márnych pokusoch zopakovať úspech debutu, keď pod tlakom vytvoril albumy All The Lost Souls a hlavne Some Kind of Trouble, akoby našiel novú cestu. Zbavil sa zaväzujúceho pocitu zodpovednosti a vrátil sa tam, kde začal. Do štúdia pozval hudobníkov, s ktorými nahral úspešnú prvotinu. Nikam sa neponáhľal, nahrával v uvoľnenej atmosfére a na výsledku je to poznať. Album predznamenáva singel Bonfire Heart, ktorému pristane menej vyumelkovaný zvuk a jednoduchšie aranžmán. Z pesničky je cítiť prirodzenosť a hravosť. Bonfire Heart je ideálnou pozvánkou k počúvaniu celého albumu.

Anglický folk-rockový spevák, skladateľ a gitarista James Blunt (*22.2.1974, rodený James Hillier Blount, Tidworth, Wiltshire, UK) pochádza z rodiny armádneho dôstojníka. Detstvo prežil v Anglicku, na Cypre a v Nemecku, kde jeho otec, plukovník britského letectva slúžil ako pilot bojového vrtuľníka. James vyštudoval kráľovskú vojenskú akadémiu, po nej slúžil ako dôstojník britskej armády v jednotke NATO v kosovskej Prištine.

Z armády odišiel a v roku 2003 vycestoval do Los Angeles, aby sa venoval iba hudbe. V októbri 2004 vydal debutový album Back To Bedlam, na ktorom boli hity You're Beautiful a Goodbye My Lover. V septembri 2007 vydal druhý album All The Lost Souls s hitmi 1973, Same Mistake či Carry You Home a v novembri 2010 tretí s názvom Some Kind Of Trouble. V anglickej TOP 40 mal zatiaľ sedem skladieb, jednu z nich, You're Beautiful (2005) na prvom mieste. V rámci európskeho turné vystúpil 26. októbra 2008 v Bratislave.
.