Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Spevák skupiny U2 Bono na jeseň vydá svoje pamäti

Bono Vox, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Publikácia obsahuje 40 kapitol, z ktorých každá je pomenovaná podľa určitej piesne od U2. Bono pre svoju knihu zároveň vytvoril 40 originálnych kresieb v štýle komiksu.

Dublin 11. mája (TASR) - Bono, spevák írskej rockovej skupiny U2, vydá v tomto roku svoju knižnú prvotinu. Sú ňou jeho memoáre s názvom "Surrender: 40 Songs, One Story". Oznámilo to v utorok vydavateľstvo Penguin Random House, z ktorého vyhlásenia cituje denník The Guardian.

Informácia bola zverejnená v deň 62. narodenín tohto frontmana. Kniha vyjde 1. novembra 2022.

Hoci sa o kariére speváka U2 napísalo už veľa, Bono o nej v danej publikácii píše teraz po prvýkrát sám.

Avizovaná autobiografia zahŕňa obdobie jeho dospievania v Dubline - vrátane smrti matky, keď mal 14 rokov -, úspechu skupiny U2 či jeho aktivizmu v boji proti AIDS a chudobe.
Na archívnej snímke z 15. augusta 2021 spevák írskej rockovej skupiny U2 Bono a jeho manželka Alison Hewsonová kráčajú po červenom koberci počas príchodu na 27. ročník filmového festivalu v bosnianskom Sarajeve.
Foto: TASR/AP

Publikácia obsahuje 40 kapitol, z ktorých každá je pomenovaná podľa určitej piesne od U2. Bono pre svoju knihu zároveň vytvoril 40 originálnych kresieb v štýle komiksu.

Avízo plánovaného vydania knižky sprevádza krátke video, zverejnené na platforme YouTube.com, kde Bono rozpráva úryvok z memoárov. Využíva pritom animácie založené na svojich kresbách, ktoré ilustrujú úryvok z kapitoly Out of Control.

Tá hovorí o tom, ako Bono (rodným menom Paul Hewson) napísal prvý singel U2 v deň svojich 18. narodenín; presne pred 44 rokmi.

Bono píše s úprimnosťou, sebareflexiou a humorom, čím otvára bránu k svojmu životu, rodine, priateľom a viere, ktoré ho vždy podporovali, vyzývali a formovali, uvádza sa v anotácii na oficiálnej webovej stránke projektu.

Bono založil skupinu U2 v roku 1976 spolu s gitaristom známym ako The Edge (David Evans), bubeníkom Larrym Mullenom a basgitaristom Adamom Claytonom.

Skupina vydala prvý album v roku 1980. Dodnes sa z jej platní predalo viac ako 157 miliónov exemplárov a U2 získala 22 hudobných cien Grammy - viac než akákoľvek iná formácia.