Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Slovensko má špičkové digitalizačné pracovisko

Na snímke Peter Dubecký Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

"Je excelentné a v podmienkach Slovenskej republiky unikátne," uviedol pre TASR generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký.

Bratislava 21. júna (TASR) - Moderné pracovisko na digitalizáciu a digitálne reštaurovanie filmov otvoril tento týždeň Slovenský filmový ústav (SFÚ) v suterénnych priestoroch bratislavského Kina Lumiére. Jeho vybudovanie je súčasťou národného projektu Digitálna audiovízia, podporeného zo štrukturálnych fondov Európskej únie. "Je excelentné a v podmienkach Slovenskej republiky unikátne," uviedol pre TASR generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký na margo pracoviska na Špitálskej ul. 4, vybaveného najmodernejšími technológiami, ktoré "v čase digitálneho kina otvára novú éru v slovenskej kinematografii".

Druhé digitalizačné pracovisko otvoria na jeseň

Dubecký vyzdvihol unikátnosť celého projektu Digitálnej audiovízie. "V rámci kinematografie a audiovízie takýto projekt nebol a obávam sa, že veľa veľa rokov ani nebude," doplnil k nákladnému projektu, na ktorom SFÚ participuje s partnerom - verejnoprávnym RTVS. Na vybudovanie dvoch digitalizačných pracovísk a zdigitalizovanie 58.700 kultúrnych objektov majú k dispozícii sumu vyše 22 miliónov eur. Druhé digitalizačné pracovisko má RTVS otvoriť na jeseň. "Všetky základné atribúty, ktoré musí SFÚ splniť, sú termínované do konca júna 2015. Všetko nasvedčuje tomu, že tieto kritériá budeme vedieť naplniť. Dôležité je, že v rámci udržateľnosti tento projekt bude pokračovať do roku 2020."

Výstavbu novootvoreného pracoviska SFÚ realizovali v druhej polovici minulého roka, pilotnú prevádzku spustili v prvom štvrťroku 2014. Jeho vybudovaním a vybavením modernými technológiami získal SFÚ technické, technologické a personálne zázemie na konverziu kinematografických diel do digitálnych formátov, ktorá je dnes, v čase digitálneho kina a televízneho vysielania vo vysokom rozlíšení, nevyhnutnosťou. Toto pracovisko zároveň umožňuje nové spôsoby sprístupňovania audiovizuálneho dedičstva SR, adekvátne k súčasným moderným technológiám, a je aj základom na zlepšovanie odborných činností SFÚ.

Technologické vybavenie pracoviska rešpektuje súčasné požiadavky moderných filmových archívov a distribučných kanálov pre audiovizuálne diela. Kompletný reťazec spracovania je navrhnutý na rozlíšenie 4K/2K. Pozostáva z výkonného archívneho obrazového filmového skenera, z archívneho prepisu zvuku, z pracovných staníc na digitálnu retuš obrazu a zvuku, z filmovej a digitálnej projekcie, z pracoviska farebných korekcií, z digitálnej knižnice a zo systému na správu zdigitalizovaných objektov. "Do júna 2015 zdigitalizujeme v rozlíšení 2K 35 celovečerných filmov, päť filmov v 4K, 195 animovaných filmov a ten zvyšok - do 1000 objektov - budú dokumentárne a spravodajské materiály," spresnil Peter Dubecký výstupy digitalizačného pracoviska, ktorého odborníci dokážu spracovať akýkoľvek filmový materiál vo formáte 35 mm a 16 mm s príslušným optickým/magnetickým zvukovým záznamom. Pri reštaurovaní archívnych titulov sa tu dbá predovšetkým na zachovanie zhody s originálnym filmom. V celom procese sa používajú najmodernejšie archívne a postprodukčné hardvérové a softvérové riešenia.

Čo prinesie novootvorené pracovisko

Na otázku, čo prinesie novootvorené pracovisko a jeho zdigitalizované výstupy bežnému divákovi, Dubecký reagoval: "Nielen sa zachová a zdigitalizuje audiovizuálne dedičstvo, ale jeho sprístupňovanie bude veľmi dôležité, pretože vysielatelia budú mať možnosť slovenské skvosty vidieť v HD kvalite. Bude možné vydávať Blu-ray nosiče, budeme môcť v tom najvyššom technologickom rade DCP uvádzať slovenské filmy na festivaloch, v kinách, ktoré sú digitalizované. Zdigitalizovaný kontent bude možné uvádzať v rámci internetových platforiem." Šéf SFÚ ďalej pripomenul aj popis metadát, ktorý súvisí s digitálnou audiovíziou. "Akýkoľvek údaj o slovenskom filme bude dostupný cez databázu SK CINEMA. Je to unikátny spôsob, akým chce SFÚ sprístupniť svoje zbierkové fondy."