Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Spielberg: Výborné príbehy by sa mali rozprávať stále znova a znova

Na archívnej snímke Steven Spielberg. Foto: TASR/AP

West Side Story znamená veľa pre veľa ľudí a ja som nadšený, že mu môžem vdýchnuť nový život a podeliť sa oň s novým publikom, uviedol režisér.

Bratislava 17. januára (TASR) - Do slovenských kín mieri filmový muzikál West Side Story v réžii oscarového Stevena Spielberga. Klasický príbeh rivality a mladej lásky v New Yorku v roku 1957 nakrútil podľa scenára Tonyho Kushnera.

Distribučná spoločnosť CinemArt SK avizuje, že ide o filmovú adaptáciu pôvodného predstavenia na Broadwayi z roku 1957. Pôvodnú choreografiu vytvoril Jerome Robbins podľa scenára Arthura Laurentsa, hudbu zložil Leonard Bernstein. Film prináša príbeh lásky a rivality medzi členmi dvoch tínedžerských pouličných gangov Jest a Sharks, grupujúcich sa z dvoch rôznych etnických skupín prisťahovalcov z Portorika a potomkami prisťahovalcov z Európy.

"Pred týmto filmom mám z celej svojej kariéry asi najväčší rešpekt. West Side Story je určite najlepšia hudba, aká bola napísaná pre divadlo a ktorú všetci poznáme," hovorí Spielberg. "Je to až desivé, keď sa máte pozrieť na také veľdielo inými očami a inou vnímavosťou a zároveň sa nespreneveriť asi najlepšej divadelnej hudbe," poznamenal režisér, ktorý je podľa vlastných slov presvedčený, že výborné príbehy by sa mali rozprávať stále znova a znova: "Sčasti aj preto, aby odrážali iné perspektívy a momenty v čase produkcie. West Side Story znamená veľa pre veľa ľudí a ja som nadšený, že mu môžem vdýchnuť nový život a podeliť sa oň s novým publikom."



Práve potreba priniesť muzikál všetkých dôb v novom šate a pre dnešnú generáciu bola dôvodom, prečo Spielberg muzikál nakrútil. "Všetci sme do tohto projektu vstupovali s obrovskou láskou a rešpektom hraničiacim so zbožnou úctou k pôvodnému predstaveniu a k jeho legendárnym autorom. Zároveň sme si uvedomovali, že chceme nakrútiť film pre dnešnú dobu s dnešným pohľadom a hodnotami, ktoré sami vyznávame," dodal režisér filmu, ktorý si z nedávneho vyhlasovania Zlatých glóbusov odniesol tri ceny, a to v kategóriách najlepší film - komédia alebo muzikál, najlepší ženský herecký výkon vo filme - komédii alebo muzikáli (Rachel Zegler) a najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Ariana DeBose).

"Je to veľký politický príbeh, ale v jeho centre stojí veľmi osobný príbeh dvoch mladých ľudí, ktorí sa bláznivo zaľúbia, no ich lásku zabije práve spolitizovaný svet vôkol," povedal Kushner, autor scenára. "Ich osud prináša varovanie: rasizmus, nativizmus a chudoba sú v rozpore s demokraciou, a ak im neodoláme, ak ich neodmietneme, rozožerú všetko, čo nás drží pokope ako spoločnosť," uzavrel.

Muzikál West Side story vstúpi do kín vo štvrtok 20. januára.