Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Spisovateľka Irena Brežná získala prestížnu Cenu Hermanna Kestena

Na archívnej snímke zo 14. marca 2016 Irena Brežná. Foto: TASR - Martin Baumann

Cena je nazvaná podľa spisovateľa Hermanna Kestena a oceňuje osobnosti, ktoré sa osobitným spôsobom zasadzujú za prenasledovaných spisovateľov a novinárov.

Darmstadt/Bratislava 19. novembra (TASR) – Tohtoročnú cenu Hermanna Kestena, ktorú udeľuje nemecké PEN-centrum, získala Irena Brežná, slovenská spisovateľka žijúca vo Švajčiarsku.

"Irenu Brežnú oceňujeme nielen ako spisovateľku, ktorej tvorbu ovplyvňujú vlastné skúsenosti s migráciou, ale najmä ako angažovanú autorku, ktorá sa po celý život neúnavne zasadzuje o spravodlivosť a slobodu a dala hlas disidentom a prenasledovaným vo Východnej Európe," zdôvodnil toto rozhodnutie zástupca prezidenta nemeckého PEN-centra Ralf Nestmeyer.

Cenu si Irena Brežná prevzala vo štvrtok 18. novembra v štátnom divadle v Darmstadte v nemeckej spolkovej krajine Hesensko.

"Cestuje po svete a sleduje ho bystrými očami, kontaktuje sa s pozostalými vojnových obetí, odsudzuje nespravodlivosť a vo svojich knihách a článkoch dáva hlas prenasledovaným. Angažuje sa viac ako je bežné v novinárskom povolaní a vo vojnovej žurnalistike," povedala o diele 71-ročnej spisovateľky hesenská ministerka kultúry Angela Domová.

Cena je nazvaná podľa spisovateľa Hermanna Kestena (1900-1996) a oceňuje osobnosti, ktoré sa osobitným spôsobom zasadzujú za prenasledovaných spisovateľov a novinárov. K predošlým oceneným patria okrem iných nemecký spisovateľ Günter Grass, či ruská novinárka Anna Politkovská.

Irena Brežná sa narodila 26. februára 1950 v Bratislave. Po sovietskej invázii 21. augusta 1968 emigrovala s rodičmi do Švajčiarska. Odvtedy žije v Bazileji. Vyštudovala tu slavistiku, filozofiu a psychológiu. Pôsobila ako psychologička, učiteľka ruštiny, tlmočníčka, aktivistka v oblasti ľudských práv, ale aj ako novinárka a vojnová reportérka. V súčasnosti sa venuje najmä literárnej tvorbe. Prispieva do švajčiarskych a nemeckých médií. V nemčine doteraz vydala desať kníh, z toho šesť vyšlo aj po slovensky.

V 80. rokoch 20. storočia pre nemeckojazyčné médiá urobila rozhovory s viac než dvomi desiatkami politických väzňov a väzenkýň zo Sovietskeho zväzu, Československa, Turecka a z Kuby, ktorí pred prenasledovaním emigrovali do západnej Európy. "Títo nepoddajní ľudia mi svojím prekonávaním strachu, sebadisciplínou a nezlomnou spoločenskou angažovanosťou ukázali, že človek môže aj v extrémnych podmienkach konať v súlade s vlastným svedomím," popísala pre TASR Irena Brežná svoju skúsenosť.

Za svoje publicistické a literárne texty dostala Zürišskú novinársku cenu (2000), prestížnu nemeckú Cenu Theodora Wolffa (2002) a dvakrát cenu nemeckého feministického časopisu EMMA. Za román Die undankbare Fremde (2012) získala Švajčiarsku literárnu cenu. Slovenský preklad tohto diela Nevďačná cudzin(k)a (2014) sa dostal do finálovej desiatky literárnej ceny Anasoft litera a Irena Brežná zaň získala Cenu Dominika Tatarku za rok 2016.