Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Kultúra

Spisovateľka Svetlana Žuchová získala Cenu EÚ za literatúru

Kniha Svetlany Žuchovej Foto: Vydavateľstvo Marenčin PT

Každoročnú súťaž organizuje Európska komisia v spolupráci s Európskou radou spisovateľov, Združením európskych vydavateľov a Európskym a medzinárodným združením kníhkupcov.

Brusel 24. júna (TASR) - Cenou Európskej únie za literatúru (EUPL) bolo v Bruseli v utorok večer odmenených 12 víťazov tohtoročnej súťaže. Medzi laureátov z Chorvátska, Francúzska, Írska, Litvy, Maďarska, Nórska, Poľska, Portugalska, Rakúska a Talianska sa zaradila aj slovenská spisovateľka Svetlana Žuchová s knihou Obrazy zo života M.

Každý z ocenených "najsľubnejšie sa rozvíjajúcich autorov v Európe" dostal príležitosť predstaviť kus zo svojej tvorby a predstaviť svoje príbehy zo sveta ľudských vzťahov, traumy vysídlených osôb či transkomunikácie medzi paralelnými svetmi.

Mladých literátov pozdravil eurokomisár pre vzdelávanie, kultúru, mládež a telovýchovu Tibor Navracsics a predsedníčka Výboru pre kultúru a vzdelávanie v Európskom parlamente Silvia Costaová.

Cena Európskej únie za literatúru je uznaním pre najlepších nových a začínajúcich autorov v Európe a je otvorená pre všetkých 37 krajín, ktoré sa zúčastňujú na programe EÚ s názvom Tvorivá Európa.

Každoročnú súťaž organizuje Európska komisia v spolupráci s Európskou radou spisovateľov, Združením európskych vydavateľov a Európskym a medzinárodným združením kníhkupcov.

Víťazi súťaže, nominovaní národnými porotami, dostanú odmenu vo výške 5000 eur a budú mať prednosť pri získavaní prekladateľských grantov z rozpočtu EÚ prostredníctvom programu pre európske kultúrne a tvorivé odvetvia.

Od roku 2009 bolo preložených 56 kníh víťazov EUPL, čo im zabezpečilo široké čitateľské publikum v rámci celej Európy.