Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Kultúra

Spišské divadlo čaká festivalová premiéra s predstavením Šeptuchy

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

V inscenácii účinkuje celý umelecký súbor, pričom hlavné postavy dvoch priateliek stvárnili Petra Dzuriková a Kristína Kotarbová.

Spišská Nová Ves 13. mája (TASR) - Spišské divadlo (SD) čaká festivalová premiéra, s predstavením románu Šeptuchy Aleny Sabuchovej sa predstaví na festivale Nová dráma v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa divadla Veronika Fitzeková s tým, že inscenácia bola najvýznamnejším projektom aktuálnej divadelnej sezóny SD a diváci festivalu ju budú môcť vidieť utorok 14. mája v Dome kultúry v Zrkadlovom háji.

"Na Novú drámu bolo divadlo nominované po prvýkrát. Je to pre nás mimoriadna udalosť. Pri dramatizácii tohto oceňovaného románu sme vystúpili z komfortnej zóny. Chceli sme divákom ponúknuť niečo iné a ukazuje sa, že to bol krok správnym smerom," skonštatoval riaditeľ divadla Radovan Michalov. V inscenácii účinkuje celý umelecký súbor, pričom hlavné postavy dvoch priateliek stvárnili Petra Dzuriková a Kristína Kotarbová.

"Citlivý emotívny príbeh dvoch dospievajúcich dievčat napĺňa podstatu festivalu Nová dráma, ktorou je okrem prezentácie inscenácií aj stimulácia kreatívnej tvorby o témach rezonujúcich v okolitom svete. Odohráva sa v búrlivých 90. rokoch v zabudnutom regióne Podlasie na hranici medzi Poľskom a Bieloruskom, kde sa prelína pohanstvo s kresťanstvom, vládnu v ňom dávne legendy a neponúka žiadnu ambicióznu budúcnosť," priblížila hovorkyňa. Umelecký šéf divadla Viktor Kollár dodáva, že adaptácia sa aktuálnym spôsobom dotýka tém, ktoré súvisia prakticky s každým regiónom lokalizovaným mimo centra. "Šeptuchy predstavujú priesečník mnohých svetov, je tam prítomný humor, ale aj krutosť toho sveta," objasnil.

Súťažná prehliadka najlepších inscenácií súčasnej drámy sa koná od pondelka do 18. mája vo viacerých divadelných a kultúrnych priestoroch v Bratislave.

Umelecký súbor zo Spiša koncom júna vycestuje aj do Martina, kde sa zúčastní na festivale Dotyky a spojenia. "Výberový nesúťažný divadelný festival je najväčšou prehliadkou najnovšej tvorby profesionálnych divadiel na Slovensku. Dramaturgická rada festivalu vyberá najzaujímavejšie, najpodnetnejšie a umelecky najodvážnejšie diela, ktoré vznikli na Slovensku za posledný rok. V tomto roku do hlavného programu zaradila aj spišskonovoveské Šeptuchy," dodala Fitzeková s tým, že SD sa divákom 19. ročníka festivalu predstaví 25. júna.