Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Spišské divadlo má nového umeleckého šéfa, stal sa ním Viktor Kollár

Na snímke režisér Viktor Kollár. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

V novom roku došlo v divadle k zmene na pozícii umeleckého šéfa. Teatrológ, režisér a vysokoškolský pedagóg Michal Babiak prešiel na pozíciu dramaturga.

Spišská Nová Ves 2. januára (TASR) - Spišské divadlo (SD) v Spišskej Novej Vsi je na prelome rokov práve uprostred divadelnej sezóny, napriek tomu čakajú súbor viaceré novinky. Jednou z nich je zmena na pozícii umeleckého šéfa. TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Veronika Fitzeková.

Divadlo si podľa jej slov koncom júna minulého roka pripomenulo 65. výročie vzniku prvého profesionálneho divadla v Spišskej Novej Vsi a zorganizovalo prvý ročník galavečera Zlatá labuť, počas ktorého odovzdali ceny viacerým umelcom. Aktuálnu 32. sezónu 2022/2023 SD otvorilo novým logom.

V októbri SD po dvojročnej prestávke opäť zorganizovalo festival Divadelný Spiš. Na 12. ročníku sa zúčastnilo osem divadelných súborov – zo Žiliny, Zvolena, z Bratislavy, Prešova a tiež Slovenské vojvodinske divadlo z Báčskeho Petrovca v Srbsku.

V novom roku došlo v divadle k zmene na pozícii umeleckého šéfa. Teatrológ, režisér a vysokoškolský pedagóg Michal Babiak, ktorý na tejto pozícii pôsobil posledných päť rokov, prešiel na pozíciu dramaturga. Od roku 2018 režíroval v Spišskom divadle 17 inscenácií. Činoherný súbor po novom vedie nový umelecký šéf – divadelný a dabingový režisér Viktor Kollár, ktorý dlhé roky pôsobil v trnavskom Divadle Jána Palárika.

"Starý a nový umelecký šéf budú spolupracovať na predstavení Rozprávky z krivého zrkadla s podtitulom Andersenove rozprávky, ktoré divadlo uvedie v apríli. Tri príbehy Hansa Christiana Andersena – Cisárove nové šaty, Kresadlo a Škaredé káčatko zdramatizoval Michal Babiak a režíruje Viktor Kollár, ktorý je zároveň autorom piesní.

Predtým SD v novom roku odprezentuje svojim návštevníkom ešte jednu novú osobnosť. Hosťujúcim členom umeleckého súboru Spišského divadla sa stal slovenský herec Marek Majeský, ktorý sa už 20. januára predstaví v hlavnej úlohe komédie Murraya Schisgala Lá-á- áska. "Úprimne ma teší, že sa nám podarilo dotiahnuť do Spišskej Novej Vsi tohto charizmatického herca. Určite bude pre návštevníkov veľkým magnetom. Verím, že sa nám podarí na hosťovanie získať aj ďalšie zaujímavé herecké osobnosti," doplnil riaditeľ divadla Radovan Michalov.

SD bude v prvom polroku pokračovať naplánovanými premiérami. V marci uvedie komédiu Klub hypochondrov, v máji komédiu Meno a sezónu uzavrie inscenáciou Kubo (po špiski), v ktorej sa v úlohe Kuba predstaví herec Marián Labuda ml.