Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Spišské divadlo odohralo doteraz celkovo 37 on-line predstavení

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Divadlo momentálne funguje v obmedzenom režime pre súčasnú pandemickú situáciu na Slovensku.

Spišská Nová Ves 2. marca (TASR) – Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi uviedlo doteraz celkovo 37 on-line predstavení, z toho 29 v minulom roku a osem od januára tohto roka. Pre TASR to povedala lektorka dramaturgie divadla Sofia Skokanová.

Divadlo momentálne funguje v obmedzenom režime pre súčasnú pandemickú situáciu na Slovensku. Aj napriek tomu, že pre verejnosť je zatvorené, divákom ponúka on-line záznamy predstavení. Ako priblížila Skokanová, ak je to možné, zamestnanci vykonávajú prácu z domu. V divadle je len počet zamestnancov nevyhnutný na skúšanie, preobsadzovanie a nahrávanie inscenácií. Všetci sa chránia rúškami alebo respirátormi, používajú dezinfekciu a dodržiavajú čo najväčší odstup. Nevyhnutnosťou na vstup do divadla je podľa Skokanovej preukázanie sa negatívnym výsledkom testu, ktorý nie je starší ako sedem dní.

Spišské divadlo ponúka v piatky dospelým divákom večerné predstavenia, deťom už tradične v nedeľu popoludní rozprávky. On-line záznamy predstavení sú však určené aj študentom a pedagógom ako spestrenie dištančnej výučby. „Záujem je najmä o monodrámy, vďaka ktorým sa študenti môžu lepšie zoznámiť s tvorbou významných slovenských autorov zaradených aj do učebných osnov,“ uviedla Skokanová.

Od 1. marca sa začína skúšobné obdobie novej inscenácie. Ide o komédiu maďarského autora Györgyho Spiróa Búračka v réžii Karola Rédliho. „Hra vtipným spôsobom ukazuje, ako hromadná búračka odhalí charaktery jej účastníkov,“ opísala Skokanová.

Ako ďalej ozrejmila, pandémia dostáva divadlo do situácií, keď je potrebné rýchlo reagovať a dlhodobé plánovanie nie je možné. Vzhľadom na nariadenia museli niekoľkokrát rušiť predstavenia, zastaviť skúšobný proces inscenácií, opätovne ho spustiť a znovu zastaviť. „Divákom sme však začali ponúkať on-line predstavenia, a to nám dodalo energiu. Diváci majú o naše predstavenia záujem a chcú s nami zostať v kontakte,“ dodala Skokanová s tým, že naživo hrali naposledy v decembri minulého roka.