Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Spišské divadlo uvedie rozprávku Perinbaba z pera Ľubomíra Feldeka

Ľubomír Feldek Foto: TASR/Michal Svítok

Feldek pôvodne napísal scenár na motívy rozprávky bratov Grimmovcov Frau Holle pre Slovenskú filmovú tvorbu a režiséra Juraja Jakubiska.

Spišská Nová Ves 10. februára (TASR) – Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi uvedie rozprávku Perinbaba z pera Ľubomíra Feldeka. Ten sa po čase vrátil k známemu príbehu a napísal divadelnú hru, v ktorej Jakub, jedna z hlavných postáv príbehu, zostal aj po návrate na zem malým chlapcom. Ako TASR informovala lektorka dramaturgie Spišského divadla Sofia Skokanová, režisérom nového spracovania hry je Peter Palik.

Feldek pôvodne napísal scenár na motívy rozprávky bratov Grimmovcov Frau Holle pre Slovenskú filmovú tvorbu a režiséra Juraja Jakubiska. Film s Giuliettou Massinou v hlavnej úlohe je dodnes veľmi populárny. "Akékoľvek nové spracovanie Perinbaby prináša pred tvorcov veľkú výzvu - aby sa divákovi dostalo to, čo očakáva, a aby si odniesol i celkom nový divadelný zážitok. Ľubomír Feldek pôvodne napísal svoju divadelnú adaptáciu ako hru s pesničkami. My sme sa však vybrali inou cestou. Stavili sme na vtip jeho dialógov a na mágiu divadelných obrazov. Pevne verím, že najnovšia Perinbaba sa bude páčiť rovnako detskému aj dospelému divákovi," uviedol Palik.

Aj v tejto verzii príbehu je Perinbaba múdra starenka, ktorá sype na zem sneh, zachráni malého Jakuba pred Zubatou a vychováva ho vo svojom svete, kde sa zastavil čas a ľudia starnú len veľmi pomaly. Jakuba to však čoraz viac láka dolu, medzi bežných smrteľníkov - najmä keď si cez Perinbabin ďalekohľad všimne richtárovu dcéru Alžbetku a zaľúbi sa do nej. Lenže v ceste za spoločným šťastím im stojí chamtivá a závistlivá macocha a jej hlúpa dcéra Dora. I kmotra Zubatá si po celý čas na Jakuba brúsi kosu. Vo filme sa Jakub ako malý chlapec na istý čas dostane do sveta Perinbaby, kde ľudia starnú veľmi pomaly. Keď sa však vracia na zem, v priebehu niekoľkých sekúnd sa z neho stane dospelý muž. V divadelnej hre je však viditeľný časový sklz – Jakubova láska počas jeho neprítomnosti na zemi dospela, kým on je stále len chlapec.

Dramaturgom inscenácie je Martin Geišberg, ktorý je spolu s Danielom Špinerom aj autorom hudby. Okrem ďalších hercov sa v inscenácii predstavia Mária Brozmanová v úlohe Perinbaby, Jakuba stvárni Tomáš Krištof a Alžbetku si zahrá Patrícia Šimková v alternácii s Dianou Semanovou.

Inscenácia hry bude mať premiéru v nedeľu o 16.00 h v Spišskom divadle.