Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Spišské folklórne slávnosti ponúknu aj vystúpenia poľských zoskupení

Ilustračné foto. Foto: TASR - Michal Svítok

Veľká scéna bude patriť prevažne najúspešnejším a jubilujúcim súborom, kolektívom, jednotlivcom a ľudovým hudbám z regiónu Spiša.

Spišské Podhradie 25. júna (TASR) - Okrem folklórnych súborov zo Slovenska sa počas Spišských folklórnych slávností predstavia aj zoskupenia z Poľska. V poradí 48. ročník podujatia sa koná v sobotu a v nedeľu (26. 6.) pod Spišským hradom.

"Zvyky, remeslá, lokálna gastronómia a desiatky nositeľov ľudových tradícií na jednom pódiu, to je vzácnosť nášho kraja. Teším sa, že aj týmto podujatím si môžeme pripomenúť korene, hodnoty a temperament východniarov," povedal predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Veľká scéna bude patriť prevažne najúspešnejším a jubilujúcim súborom, kolektívom, jednotlivcom a ľudovým hudbám z regiónu Spiša.

"Okrem domácich sa všetkým fanúšikom folklóru predstavia aj súbory spoza hraníc regiónu aj Slovenska. Tešiť sa môžu na kolektívy z Poľska, Folklórny súbor Ruthenia a O Gadže Bašaven z Bratislavy, Ženskú spevácku skupinu Ulijanky z Nitry a mnoho iných. Program sme sa aj tento rok snažili vyskladať tak, aby si na svoje prišli naozaj všetci, ktorým učarovali krásne hlasy, vzácne kroje i rýchle nohy tanečníkov,“ dodala riaditeľka Spišského kultúrneho centra a knižnice v Spišskej Novej Vsi Monika Tkáčová.

Na malej, ale aj veľkej scéne sa uskutočnia programy venované najmenším divákom, napríklad v podobe bábkového divadla. Nebudú chýbať ani školy tanca a spevu, sobotné pálenie vatry a následne hudobno-tanečná zábava s ľudovou hudbou pod vedením Filipa Žigu z Gelnice. V ponuke sú aj historicko-etnografické výstavy, jarmok remesiel, tradičná ľudová kuchyňa i tvorivé dielne.

Festival pripravuje Spišské kultúrne centrum a knižnica v Spišskej Novej Vsi, kultúrne zariadenie KSK.