Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Špoták chce nadviazať na prácu súčasného riaditeľa Kovalčika

Na archívnej snímke riaditeľ Fondu na podporu umenia Jozef Kovalčík. Foto: TASR Jakub Kotian

Špoták uspel spomedzi troch kandidátov vo výberovom konaní, rozhodla o tom Rada FPU vo štvrtok 2. marca.

Bratislava 8. marca (TASR) - Budúci riaditeľ Fondu na podporu umenia (FPU) Róbert Špoták chce nadviazať na prácu súčasného šéfa verejnoprávnej inštitúcie Jozefa Kovalčika a rozvíjať princípy, na ktorých je fungovanie FPU postavené. "Príkladov dobrej praxe je množstvo, určite fungovanie a nezávislosť odborných komisií, budovanie a vedenie tímu kancelárie fondu a v neposlednom rade vysoký morálny kredit inštitúcie ako takej," uviedol Špoták pre TASR.

Zmeny alebo úpravy, ktoré je podľa neho potrebné realizovať, vyplynuli z doterajších skúseností a praxe. "Sú to veci, o ktorých realizácii sa diskutovalo už za doterajšieho riaditeľa fondu, len na ne nebol doposiaľ priestor a kapacity," upozornil Špoták.

V štruktúre podporovaných oblastí a výziev zatiaľ výraznejšie zmeny nechystá. "Určite budem chcieť, aby sa niektoré návrhy z môjho projektu riadenia a rozvoja odzrkadlili v podmienkach podpory pre jednotlivé oblasti už na rok 2024," avizoval. "Výraznejšie zmeny, ak budú potrebné, by som chcel zapracovať až v ďalšom roku, keďže považujem za dôležité ich najskôr premyslieť a pripraviť," dodal.

Špotákovou ambíciou na čele fondu je tiež skvalitniť vyhodnocovanie projektov. "Chcel by som rozšíriť spoluprácu s odbornými komisiami fondu tak, aby boli členovia a členky komisií viac zapojení aj do evaluácie projektov, aby mali lepšie možnosti, ako efektívne hodnotiť projekty, odovzdať spätnú väzbu žiadateľom, zdôvodňovať svoje rozhodnutia, ale aj vyhodnocovať jednotlivé oblasti ako celky a navrhovať zmeny," spresnil s tým, že by malo ísť o postupne zavádzané zmeny.

Potvrdil tiež zámer pokračovať v diskusii s Ministerstvom kultúry SR o zvýšení zdrojov pre fond, vo svojom projekte vo výberovom konaní označil za optimálny 30-miliónový rozpočet. "Je to téma, ktorá rezonuje v prostredí kultúry a je na tom do veľkej miery zhoda v kultúrnej obci naprieč oblasťami," pripomenul.

Špoták uspel spomedzi troch kandidátov vo výberovom konaní, rozhodla o tom Rada FPU vo štvrtok 2. marca. Na post nastúpi po skončení mandátu terajšieho riaditeľa Jozefa Kovalčika.

Riaditeľ FPU je jeden z orgánov verejnoprávneho fondu, jeho kompetenciou je najmä zabezpečenie organizačnej a administratívno-technickej činnosti fondu. Mandát riaditeľa FPU je štvorročný.

Fond na podporu umenia (FPU) je verejnoprávna inštitúcia zabezpečujúca podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu. Fond nahrádza podstatnú časť dotačného systému ministerstva kultúry a je nezávislý od ústredných orgánov štátnej správy, pričom jeho hlavným poslaním je podpora umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu.