Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Tradičné bábkarstvo sa bude uchádzať o zápis do zoznamu UNESCO

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Základnou podmienkou UNESCO pre uchádzanie sa o zápis akéhokoľvek prvku do svetového zoznamu je jeho zápis v národných zoznamoch štátov.

Bratislava 22. marca (TASR) - Fenomén tradičné bábkarstvo sa bude uchádzať o zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO ako spoločný nominant Slovenskej a Českej republiky.

Začiatkom tohto týždňa sa na Strážnickom zámku konalo prvé stretnutie zástupcov ministerstiev kultúry Českej a Slovenskej republiky, Národného informačného a poradného strediska pre kultúru (NIPOS), Národného ústavu ľudovej kultúry, Ústavu etnológie Slovenskej akadémie vied, Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK) a jeho odborného pracoviska - Centra pre tradičnú ľudovú kultúru. Predmetom rokovania bola spoločná česko-slovenská nominácia fenoménu tradičné bábkarstvo na zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Predloženie nominačného návrhu je naplánované na rok 2015.

Základnou podmienkou UNESCO pre uchádzanie sa o zápis akéhokoľvek prvku do svetového zoznamu je jeho zápis v národných zoznamoch štátov. Prvok Tradičné bábkarstvo na Slovensku bol zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska v októbri 2012. V národnom zozname ČR je zatiaľ zapísaný prvok Východočeské bábkarstvo. O zápise tradičného českého bábkarstva do národného zoznamu ČR sa rozhodne v závere roka 2014.

TASR informovala Martina Padušňáková, PR manažérka SĽUKu.