Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

LEGINUS: Je to obrovský sviatok mať na javisku SND sólistu Furlanetta

Na snímke taliansky operný sólista Ferruccio Furlanetto počas tlačovej konferencie Opery Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave 25. mája 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

V piatok sa tento basista predstaví ako Jacopo Fiesco v opere Giuseppe Verdiho Simon Boccanegra pod dirigentským vedením Martina Leginusa a v réžii Mariána Chudovského.

Bratislava 25. mája (TASR) - Taliansky operný sólista Ferruccio Furlanetto bude prvýkrát účinkovať v Slovenskom národnom divadle (SND). V piatok 26. mája sa tento basista predstaví ako Jacopo Fiesco v opere Giuseppe Verdiho Simon Boccanegra pod dirigentským vedením Martina Leginusa a v réžii Mariána Chudovského.

"Mám veľké šťastie, že táto hra od môjho obľúbeného autora je už ôsma, ktorú uvádzam. Šťastie je o to väčšie, že spolupracujem s ikonickým predstaviteľom Fiesca, s maestrom Furlanettom. To je pre každého dirigenta nesmierne vzácna príležitosť. Spolu sme hneď našli porozumenie na interpretáciu, maestro ide po texte. Že je fenomén a nádherný hlas, to je neoddiskutovateľné, objektívny fakt. Myslím si, že obaja milujeme Verdiho hudbu a špeciálne toto dielo. Pre nás v SND je to obrovský sviatok mať na javisku tohto sólistu," na dnešnej tlačovej konferencii v SND uviedol slovenský dirigent Leginus.

Taliansky spevák prezradil, že po 25 rokoch mozartovského repertoáru sa vracia k dielam Verdiho. Na postave Jacopa Fiesca ho fascinuje jeho zložitosť, dvojzmyselnosť, keď dej prechádza od vznešeného šľachtica po zlomeného starca.

"V New Yorku som ju prvýkrát spieval v roku 1981 a odvtedy je súčasťou môjho repertoáru. Aj keď prichádzam na nové javisko, postavu mám vžitú, ale vždy sa treba prispôsobiť novým okolnostiam. V začiatkoch som mal šťastie na spoluprácu s veľkými osobnosťami – režisérmi a dirigentmi, ktoré ma ako speváka usmernili. Také hviezdne osobnosti ako Claudio Abbado či Herbert von Karajan už dnes neexistujú. Po desiatkach rokov v opere sa cítim ako nejaký expert a mám v hlave zoznam mien, s ktorými nechcem spolupracovať," konštatoval hosť, ktorý prejavil záujem účinkovať v SND.

Okrem talianskej La Scaly vystupoval Furlanetto na ďalších najvýznamnejších svetových operných scénach. V Metropolitnej opere v New Yorku, v San Diego Opera, v Opéra de Paris, v Deutsche Oper Berlin, v Gran Teatre del Liceu v Barcelone, v Teatro Colón v Buenos Aires, vo viedenskej Štátnej opere či v Royal Opera House v Londýne. Spieval na festivale v Salzburgu, Mozartovu Korunovačnú omšu vo Vatikáne za účasti pápeža Jána Pavla II.

"V Metropolitnej opere som účinkoval vyše 200-krát. Pre mňa je príťažlivá aj ruská hudba. Účinkoval som v dvoch najvýznamnejších ruských operách a recitál pre ne som pripravoval dva roky aj sústavným tréningom ruskej výslovnosti," opísal operný spevák náročnosť svojho povolania.

Na snímke dirigent Martin Leginus na tlačovej konferencii s talianskym operným sólistom Ferrucciom Furlanettom v Opere Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave 25. mája 2017.
Foto: TASR/Michal Svítok