Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

SR predkladá prvú nomináciu na zápis do UNESCO zoznamu ochrany NKD

Ilustračné foto. Foto: TASR - Oliver Ondráš

O vôbec prvý zápis SR do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) UNESCO sa bude uchádzať Škola remesiel ÚĽUV.

Bratislava 31. marca (TASR) - Slovensko v piatok oficiálne predložilo novú medzinárodnú nomináciu na zápis do zoznamu UNESCO. O vôbec prvý zápis SR do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) UNESCO sa bude uchádzať Škola remesiel ÚĽUV. Informovalo o tom Ministerstvo kultúry (MK) SR.

"Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) podpísala nominačný spis, ktorý k dnešnému dňu SR oficiálne predkladá na zápis do svetového zoznamu UNESCO," informovala hovorkyňa MK Zuzana Viciaňová. "Schvaľovací cyklus nominácie bude ukončený v roku 2024," dodala.

Zoznam najlepších spôsobov ochrany NKD je medzinárodným nástrojom, ktorý umožňuje členským krajinám, komunitám a partnerom UNESCO zdieľať skúsenosti a príklady v úspešnom zdolávaní výziev pri uchovávaní nehmotného kultúrneho dedičstva pre budúce generácie. Cieľom zoznamu je vytvoriť a uchovať modely dobrej praxe, ktoré môžu byť adaptované i v iných krajinách a podmienkach.

"Aktuálne je na tomto svetovom zozname zapísaných 33 aktivít z 31 krajín," priblížila Viciaňová. V národnom zozname sú štyri slovenské aktivity, okrem Školy remesiel ÚĽUV, ktorá bola zapísaná ako prvá v roku 2015, sú na zozname tiež Dokumentácia a ochrana drotárstva v Považskom múzeu v Žiline (zapísaná v roku 2017), Cyklus Tanečný dom združenia Dragúni (2018) a Večer v Múzeu oravskej dediny (2019).