Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Do unikátnej architektonickej súťaže CE•ZA•AR sa opäť možno prihlásiť

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Súčasťou architektonickej súťaže je aj putovná výstava vybraných stavieb a ďalšie sprievodné podujatia.

Bratislava 30. marca (TASR) – Slovenská komora architektov (SKA) otvára 15. ročník národnej súťaže Ceny za architektúru CE•ZA•AR. Jednotlivci a kolektívy sa do nej môžu prihlásiť do konca apríla.

V máji a júni ich bude hodnotiť medzinárodná porota, ktorá vyberie nominácie a určí laureátov v šiestich súťažných kategóriách - Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Rekonštrukcia a obnova budov, Interiér a Exteriér.

"Tento jubilejný 15. ročník bude v znamení nového vizuálu a chceme tiež celkove zhodnotiť doterajší prínos súťaže. Plánujeme aj medzinárodnú konferenciu v rámci slovenského predsedníctva Európskej únie," na dnešnej tlačovej konferencii konštatovala projektová manažérka súťaže Oľga Miháliková.



Podľa predsedu SKA Imricha Pleidela sa touto cenou komora stará aj o kvalitný rozvoj stavebnej kultúry. Súťaž poskytuje prehľad o novej architektúre za ostatné dva roky. Zároveň je to dobrá inšpirácia i pre mladých autorov a vhodná mediálna propagácia architektúry a jej tvorcov.

"Je to unikátna súťaž, že vôbec existuje a vo formáte, ktorý je neobvyklý v rámci Európy. CE•ZA•AR je cenou za architektúru, ktorý je v priamom televíznom prenose verejnoprávnej televízie vždy začiatkom októbra. Ten formát sa dlhšie budoval a už sme dospeli do 15. ročníka. Našiel si svoje miesto v našich podmienkach, ale aj presahom do zahraničia, keďže každoročne sú členmi odbornej poroty aj renomovaní zahraniční architekti," zdôvodnil Pleidel.

Riaditeľka úradu SKA Viera Hanuláková pripomenula, že nad prestížnou cenou CE•ZA•AR bude mať záštitu prezident SR Andrej Kiska a bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. "O záštitu chceme požiadať aj nového ministra dopravy. Chceme s ním prerokovať tiež zámery architektonickej politiky a veríme, že stavebný zákon sa pohne dopredu a bude prijatý," dodala Hanuláková.

Súčasťou architektonickej súťaže je aj putovná výstava vybraných stavieb a ďalšie sprievodné podujatia.