Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Stanislavského cenu udelili v Moskve herečke Jacqueline Bissetovej

Na snímke herečka Jacqueline Bissetová. Foto: TASR/AP

Pri každej postave sa usiluje nájsť akýsi univerzálny jazyk.

Moskva 20. júna (TASR) - Britská herečka Jacqueline Bissetová (70) si v Moskve prevzala prestížnu Cenu Konstantina Stanislavského. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a TASS.

Umelkyňa, ktorá je členkou medzinárodnej odbornej poroty na 37. Medzinárodnom filmovom festivale v Moskve, ktorý sa slávnostne začal v piatok večer, si krátko pred otvorením podujatia zranila dolnú končatinu a musí ju mať zabandážovanú.

Nič to však nemení na jej radosti z ocenenia. Pobyt v ruskej metropole si zranením určite nenechá pokaziť, nechala sa počuť herečka, ktorú dobre poznajú aj slovenskí filmoví diváci.

Podľa vlastných slov pozná mnoho úspešných kolegov, ktorí pri práci využívajú Stanislavského metódy, ona osobne má vlastnú. Pri každej postave sa usiluje nájsť akýsi univerzálny jazyk.

Rodáčka z Weybridge v anglickom grófstve Surrey nakrútila s velikánmi filmovej scény celý rad pozoruhodných filmov, za ktoré získala tucet ocenení, vrátane Zlatého glóbusu a desiatky nominácií.

Objavila sa už na sklonku 60. a v prvej polovici 70. rokov v úspešných snímkach ako napríklad Bullitov prípad alebo Letisko či Americká noc, a to nezriedka po boku vtedajších stálic strieborného plátna. Veľkú príležitosť v plnej miere využila vo filme Hlbočina (1977), aby si za viaceré projekty v nasledujúcich rokoch vyslúžila nominácie na prestížne ceny.

Medzi hereckými partnermi, s ktorými si zahrala, boli aj Ingrid Bergmanová, Lauren Bacallová, Audrey Hepburnová, Steve McQueen, Anthony Quinn, Candice Bergenová, Albert Finney, Mickey Rourke aleho Jean-Paul Belmondo. Medzi režisérov, s ktorými nakrúcala, patria aj George Cukor, Henry Hathaway, John Huston, Philippe de Broca, Sidney Lumet, Francois Truffaut, J.Lee Thompson, Peter Yates a mnohí ďalší.

Cenu Konstantina Stanislavského udeľujú na spomínanej prehliadke od roku 2001 za mimoriadne herecké výkony. Medzi jej doterajšími laureátmi sú Jack Nicholson, Harvey Keitel, Fanny Ardantová, Meryl Streepová, Jeanne Moreauová, Gérard Depardieu, Daniel Olbrychski, Isabelle Huppertová, Emmanuelle Béartová, Helen Mirrenová či Catherine Deneuveová. Trofej získali aj predstavitelia ruskej hereckej školy Oleg Jankovskij a Ksenia Rappoportová.