Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Staré divadlo K. Spišáka sa stalo členom Medzinárodnej únie bábkarstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Myšlienka založiť medzinárodnú bábkarskú organizáciu vznikla v roku 1928 po druhej bábkarskej výstave v Baden-Badene a stretnutí kultúrnych zväzov pre rozvoj bábkarstva.

Nitra 3. júna (TASR) – Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre sa stalo individuálnym členom Union Internationale de la Marionnette (UNIMA), Medzinárodnej únie bábkarstva. Mimovládna organizácia pridružená k UNESCO je najstaršou medzinárodnou divadelnou organizáciou, ktorej členovia prispievajú k rozvoju bábkarského umenia na celom svete, informovalo vedenie divadla.

UNIMA má zastúpenie vo viac ako 90 krajinách a každý rok ponúka svojim členom a študentom rôzne školiace alebo výmenné granty, podporu projektov a pomoc pre všetkých bábkarov na svete.

Myšlienka založiť medzinárodnú bábkarskú organizáciu vznikla v roku 1928 po druhej bábkarskej výstave v Baden-Badene a stretnutí kultúrnych zväzov pre rozvoj bábkarstva. História UNIMA sa začala písať v Československu 20. mája 1929 pri príležitosti piateho zjazdu českých bábkarov v Prahe. Na podujatie boli pozvaní hostia z Bulharska, Francúzska, Juhoslávie, Nemecka, Rakúska, Rumunska a zo Sovietskeho zväzu. Na návrh francúzskeho novinára a autora Paula Jeanna vzniklo medzinárodné združenie bábkarov alebo UNIMA so sídlom v Prahe.