Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Kultúra

Staré divadlo Karola Spišáka uvedie premiéru hry Dogville

Na snímke zľava Andrea Ballayová a Rudo Kratochvíl. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Hra rozpráva príbeh o zneužívaní človeka.

Nitra 6. júna (TASR) – Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre pripravuje premiéru inscenácie Dogville v réžii Šimona Spišáka. Ide o divadelnú adaptáciu rovnomerného kultového filmu Larsa von Triera, ktorý je považovaný za jeden z výrazných medzníkov v dejinách filmu. Ako pred časom uviedla dramaturgička divadla Veronika Gabčíková, hra rozpráva príbeh o zneužívaní človeka.

"Jeho dobroty a možno slabosti, aj keď hrdinka príbehu nie je slabá, ona je len dobrá a chce vnímať a chápať ľudí a byť im vždy oporou, ale vo svojej podstate sa dostáva do situácie, kedy ju totálne začínajú zneužívať," hovorí o inscenácii Gabčíková.

Ako dodala, dej hry je krutý a forma inscenácie je originálna svojím minimalizmom, sugesciou, stavbou scén a hereckým konaním. "Je to alegória postoja ľudstva k morálke, idealizmu, súcitu a milosrdenstvu. Krutá pravda o zle v každom z nás. Moderné memento pred zrodením a eskaláciou pocitu nadradenosti a moci večne sa opakujúcom v histórii ľudstva i konaní každého človeka," hovorí Gabčíková.

Fotogaléria: Príprava premiéry inscenácie Dogville