Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Staré divadlo Karola Spišáka pripravuje novú inscenáciu Luskáčik

Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre, foto z archívu. Foto: TASR

Známy príbeh Luskáčik autora Ernsta Theodora Amadea Hoffmanna je často uvádzaný vo forme baletu. Tentoraz dostane bábkovú podobu.

Nitra 21. septembra (TASR) – Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre začalo v týchto dňoch s prípravou novej inscenácie Luskáčik. Slávnostná premiéra hry je plánovaná na 6. novembra v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave.

Známy príbeh Luskáčik autora Ernsta Theodora Amadea Hoffmanna je často uvádzaný vo forme baletu. Tentoraz dostane bábkovú podobu. „SDKS prinesie jeho divadelnú adaptáciu. Na spoluprácu bola prizvaná bulharská režisérka Biserka Kolevska, ktorú na tomto príbehu priťahuje najmä krehká hranica medzi realitou a svetom fantázie. Svetom, v ktorom je možné všetko,“ uviedli tvorcovia inscenácie.

Ako pripomenuli, aj napriek dávke strašidelnosti a mystiky sa diváci nemusia báť, že by sa boj dobra so zlom neskončil šťastne. „Deti aj dospelí tak opäť raz majú príležitosť pocítiť silu rozprávok, v ktorých dobro zaslúžene víťazí,“ konštatovalo SDKS.

Tvorcovia pri príprave hry budú pracovať nielen s bábkami, ale využijú aj masky a výpravné kostýmy. „Celkovým dôrazom na výtvarnú stránku nadväzuje inscenácia na aktuálnu dramaturgiu SDKS. Spájaním týchto a ďalších neodmysliteľných zložiek divadla ako hudba či pohyb zas režisérka ostáva verná svojej jedinečnej poetike, v rámci ktorej sa snaží o ich harmóniu a vďaka nej o tvorbu komplexných diel,“ pripomenuli tvorcovia hry.