Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Staré divadlo Karola Spišáka uvedie premiéru inscenácie Medveď Wojtek

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Podľa tvorcov je hlavnou témou inscenácie ľudskosť.

Šaľa 22. októbra (TASR) - Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre uvedie premiéru inscenácie Medveď Wojtek. Príbeh malého medvieďaťa uvedie divadlo po prvý raz 4. novembra v Kultúrnom dome v Šali.

Ako informovali tvorcovia, hra je inšpirovaná skutočnými udalosťami, ktoré do knižnej podoby zachytil poľský autor Wiesław A. Lasocki v knihe Wojtek spod Monte Cassino. "Rozpráva príbeh o vojakoch 22. čaty 2. poľskej armády, ktorí sa počas výcviku v Iráne ujali osiroteného medvieďaťa a precestovali s ním takmer celý stredný východ. Nakoniec s ním bojovali aj v jednej z najväčších bitiek druhej svetovej vojny, v bitke o Monte Cassino," uviedlo SDKS.

Podľa tvorcov je hlavnou témou inscenácie ľudskosť. "V kombinácii s pútavým príbehom, rukopisom mladého talentovaného režiséra, výnimočnej scénografie a využitia postupov divadla objektu dáva predpoklad na vznik kvalitnej inscenácie, ktorá môže osloviť aj náročnejšie publikum. Určená je deťom od desať rokov, ktoré vtiahne do javiskovej reality a pomôže im prežiť novú skúsenosť," doplnilo SDKS.