Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Staré divadlo uvedie na prelome rokov dve premiéry

Staré divadlo Karola Spišáka Foto: TASR/archív

Ako prvé uvedie divadlo Drakulu v novom prevedení. Druhým bude v januári detské bábkové predstavenie na motíve románu Karla Poláčka Bolo nás päť.

Nitra 23. októbra (TASR) – Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre začalo s prípravou dvoch nových premiér. Na 19. decembra je pripravené uvedenie dramatizácie slávneho príbehu Brama Stokera Dracula. Podľa slov dramaturgičky divadla Veroniky Gabčíkovej pôjde o spracovanie, ktoré v sebe zahŕňa bábkové, činoherné i výtvarné prvky.

"Je to klasický príbeh o zlobe sveta nemŕtvych a upírov. V našej interpretácii to bude tiež príbeh o starom známom ľudskom presvedčení, že všetko 'iné' je nebezpečné a treba to zničiť," informovala Gabčíková. V réžii Ondreja Spišáka sa predstavia herci Andrea Sabová, Katarína Petrusová, Miloš Kusenda, Radovan Hudec, Milan Vojtela, Ján Hrmo, Eugen Gnoth.

O niekoľko týždňov neskôr uvedie SDKS ďalšiu premiéru. S bábkovou hrou pre deti na motívy úspešného románu českého spisovateľa Karla Poláčka Bolo nás päť sa predstaví 14. januára. "Príbehy piatich malomestských kamarátov môžu naši diváci poznať aj zo seriálu českej televízie Bylo nás pět. V predstavení im porozprávame o strastiach i slastiach detstva, dobrodružstvách kamarátstva, cirkuse, veľkej povodni či o Indii," uviedla Gabčíková. Režisér Kamil Žižka do inscenácie obsadil Danicu Hudákovú, Oľgu Schramekovú, Ruda Kratochvíla, Romana Valkoviča a Ivana Gontka.