Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Štatistické Ceny SOZA odovzdajú individuálne na jeseň

Na archívnej snímke spevák Ivan Tásler. Foto: TASR - Jakub Kotian

Honorárne ceny odovzdajú až o rok.

Bratislava 3. septembra (TASR) - Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam (SOZA) odovzdá štatistické Ceny SOZA za rok 2019 individuálne. Vo štvrtok zverejnil širšie nominácie. Honorárne ceny odovzdajú až o rok. Na tlačovej konferencii o tom informoval PR manažér SOZA Juraj Čurný.

Štatistické ceny podľa Čurného ukazujú zaujímavý príbeh slovenskej hudobnej scény, preto ich chcú oznámiť ešte v tomto roku. "Honorárne ceny aj za rok 2019, aj za rok 2020 budú vyhlásené a takisto odovzdané v roku 2021," doplnil. Pripomenul, že galavečer pre pandémiu nového koronavírusu zrušili a financie poskytli na pomoc svojim členom.

Širšie nominácie desiatich najúspešnejších skladieb, autorov, zvukových nosičov, respektíve rozhlasových staníc v rámci štatistických kategórií vzišli zo štatistického spracovania údajov, ktoré získala SOZA v rámci svojej činnosti.

V kategórii najhranejšia skladba je štyrikrát zastúpený textár Vladimír Krausz, trojnásobné zastúpenie má Adam Ďurica, dvojnásobné Ivan Tásler a Simona Martausová. Medzi nominovanými je aj minuloročná najhranejšia skladba - Words speváčky Emmy Drobnej. Vôbec najstaršou skladbou v najlepšej desiatke je Keď ťa stretnem od skupiny Para z roku 2004.

V desiatke najúspešnejších zvukových nosičov je aj minuloročný víťaz – Kali, respektíve Kali Records. Dvojnásobné zastúpenie majú IMT Smile a Karol Duchoň.

Titul skladateľa najhranejších hudobných diel môžu získať Peter Bič, Peter Dudák, Adam Ďurica, Vladimír Gnepa, Marián Kachút, Dušan Minka, Václav Patejdl, Marek Šurin, Miroslav Žbirka, ale aj jej sedemnásobný víťaz Ivan Tásler.

Medzi autormi textov najhranejších hudobných diel sú nominovaní Boris Filan, Daniel Hevier, Vladimír Krausz, Koloman Magyari (Kali), Simona Martausová, Richard Müller, Kamil Peteraj, Zuzana Smatanová, Ľuboš Zeman a Martin Žúži (Fefe).

Najúspešnejšou mladou autorkou sa môže stať opäť Celeste Buckingham, ale aj Nikola Barľaková, Marek Danko, Emma Drobná, Martin Harich, Simona Hégerová, Michal Choma, Filip Kazimír, Jana Palajová či Ela Tolstova.

SOZA vyhodnocovala tiež najvyšší podiel domáceho repertoáru vo vysielaní. Štatút v tejto kategórii zmenila tak, aby v nej mohli súťažiť aj programové okruhy verejnoprávneho Slovenského rozhlasu.